X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

3D pletenje i CAD/CAM sustavi za izradu sportske opreme

Podjeli članak

Danas u svijetu postoji još nešto modernije od 3D printanja. Zove se 3D pletenje i jednostavno je zapanjujuće! Zamislite proizvodnju cjelovitih komada obuće i odjeće bez ikakvih šavova. Tehnologija 3D pletenja omogućuje bržu proizvodnju sportske opreme uz vrlo niske troškove.

Kako teče postupak 3D pletenja?

U biti, mnoštvo pojedinačnih niti gotovo bilo kojih materijala, bilo organskih ili sintetskih, ulaze u tehnološki napredni stroj koji upravlja malim iglama. Glava uređaja se brzo kreće i izrađuje višeslojne tkanine. Ovakvi strojevi su povezani s 3D CAD/CAM programima koji služe dizajnerima obuće i odjeće za stvaranje odvažnih dizajnerskih uzoraka.

Prilikom izrade obične majice gubi se 30% mateijala zbog rezanja tkanine, 14% zbog šivanja obruba te 6% za povezivanje rubova. Tako se za izradu jedne majice od 136 grama troši 300 g materijala. Na 1000 majica to znači stvaranje čak 164 kilograma otpada. S druge strane, na majicu proizvedenu tehnologijom 3D pletenja troši se samo 128 grama čistog materijala.

Primjena

Adidas ovu novu tehnologiju zove Primeknit i koristi je za proizvodnju kopački, tenisica za trčanje ili majica kratkih rukava. Neke Adidas tenisice, poput modela Ultra Boost, koriste ovu tehnologiju već tri godine.

Nike je razvio svoju Flyknit tehnologiju i primijenio je, među ostalim, i na proizvodnju kopački poput modela Nike Magista Obra. Flyknit je naziv za 3D pletenu strukturu gornjeg dijela kopačke koja pristaje uz stopalo poput čarapa. Tržišni analitičari smatraju da je Nike takvom proizvodnjom smanjio troškove rada za do 50% i količinu materijala korištenih prilikom proizvodnje za do 20%.

Prednosti

Pletenje bez krojenja i šavova prvi put se kao tehnologija pojavilo 1995. godine. Ova tehnologija omogućava izradu kompletnog komada odjeće bez imalo ili uz minimum šavova i krojenja. Ova tehnologija:

- Ne zahtijeva radnu snagu (potrebnu za intenzivno šivanje i krojenje)
- Povećava kvalitetu proizvoda
- Smanjuje potrošnju pletiva
- Štedi proizvodne troškove i vrijeme
- Smanjuje učestalost robe s greškom (jer se preskače faza šivanja i krojenja)
- Daje veće mogućnosti dizajnerima
- Povećava produktivnost
- Povećava lakoću i mekoću materijala
- Poboljšava mogućnosti Just-in-Time proizvodnje
- Odjeća i obuća izgleda bolje i bolje pristaje
- Odjeća i obuća je mnogo udobnija od tradicionalnih pletenih materijala
- Omogućava dizajnerima izradu struktura i uzoraka preko čitavog komada odjeće ili obuće (dizajn se jednostavno izrađuje pomoću računala)
- Smanjuje se utjecaj na okoliš (manje otpadnih materijala i manja ukupna potreba za materijalima)

Specijalizirane tvrtke kao što su to Santoni, Sangiacomo i Orizio Santoni danas proizvode posebne strojeve za 3D pletenje bez šavova. Njihove strojeve koriste renomirani proizvođači sportske opreme poput Nikea i Adidasa za proizvodnju sportske opreme, plivaćih kostima i donjeg rublja.

Tržišni udio sportske opreme izrađene ovom tehnologijom u neprestanom je porastu. 3D tehnologija će se i dalje razvijati te će u budućnosti omogućiti proizvodnju još boljih tenisica za trčanje, majica, čarapa, hlačica i ostale sportske opreme koja će nas nastaviti oduševljavati svojom čvrstoćom, lakoćom, prozračnoću, mekoćom i odvažnim dizajnom.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa