X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

7 savjeta za poboljšanje odnosa između trenera i sportaša

Podjeli članak

Dobar odnos trenera i sportaša ključan je za uspjeh. Saznajte na koji način možete ocijeniti, poboljšati i održati ovaj odnos kako biste poboljšali sportske rezultate, ali i vaš privatni život.

Bob Bowman je poznat jer je trenirao Michaela Phelpsa od njegove jedanaeste godine. Phelps je osvojio brojne naslove i medalje te je postao najuspješniji olimpijski plivač svih vremena. Iako je Phelps izjavio kako je Bowman iznimno discipliniran i strog trener (čak ga je i usporedio s vojnim narednikom), također je više puta ponovio da je Bowman dio njegove obitelji, kako je njegov odnos s Bowmanom ključ njegova uspjeha i da će mu Bowman biti trener do kraja njegove karijere. Phelps i Bowman savršen su primjer odnosa trenera i sportaša što se tiče uspjeha i performansi, ali je taj odnos temeljen na uzajamnom poštovanju, povjerenju i prijateljstvu.

S druge strane imate bivšeg nogometaša Davida Beckhama i Sir Alexa Fergusona, koji mu je bio trener u Manchester Unitedu. Oni su bili uspješni što se tiče objektivnih performansi, ali se privatno nisu slagali. Sir Alex Ferguson navodno je izjavio da je Victoria Beckham bila razlog zašto David Beckham nije postao jedan od najboljih nogometaša u povijesti. Razmislite o odnosu sa svojim trenerom/sportašem ili o bilo kojem odnosu sportaša i trenera - kako biste ocijenili kvalitetu tog odnosa?

Ocjenjivanje odnosa trenera i sportaša

Postoje tri ključna pojma koji nam pomažu u ocjenjivanju odnosa trenera i sportaša - bliskost, predanost i komplementarnost.

- Bliskost se odnosi na emocionalni ton odnosa. Vjeruju li trener i sportaš jedno drugom? Poštuju li se međusobno? Smatraju li jedan drugog simpatičnima?
- Predanost se odnosi na namjeru i želju trenera i sportaša za održavanje odnosa te spremnost da kontinuirano rade na povećanju rezultata.
- Komplementarnost opisuje komunikaciju i interakciju unutar njihova odnosa. Jesu li trener i sportaš voljni zajedno raditi i komunicirati? A ako je odgovor pozitivan, je li njihov način komunikacije komplementaran, učinkovit i pozitivan?

Ali zbog čega je važno ocijeniti i razumjeti prirodu odnosa trenera i sportaša? Pozitivni rezultati ovog testa povezani su s visokom razinom zadovoljstva prema sportskom aktivnošću i zdravom strašću prema sportu. Također se postiže točno određena podjela uloga i visoka kohezija u timskim sportovima.

Poboljšanje odnosa između trenera i sportaša

Pretpostavimo da imate dobar odnos sa svojim trenerom ili sportašem te biste ga željeli održati ili uopće nemate dobar odnos te ga želite poboljšati. Što možete učiniti? Postoji nekoliko načina na koje možete poboljšati ili održati kvalitetu odnosa trenera i sportaša.

- Upravljanje sukobima - budite proaktivni (objasnite vaša očekivanja i izbjegavajte nesporazume) i naučite pozitivno reagirati (pokažite strpljenje, suosjećanje i spremnost na suradnju prilikom neslaganja).
- Otvorenost - budite spremni otkriti svoje osjećaje i budite otvoreni za mogućnost otkrivanja osjećaja druge osobe. To vrijedi i za teme koje nemaju veze sa sportom. Nadalje, pokušajte biti svjesni osjećaja druge osobe te ih shvatiti.
- Motivacija - potrudite se tijekom treninga i natjecanja, motivirajte jedno drugo i budite spremni da budete motivirani. Kao trener, trebali biste pokazati kako imate znanja, vještine i sposobnosti kojima ćete sportašu pomoći ostvariti ciljeve. Kao sportaš, morate pokazati kako imate sposobnosti da zadovoljite očekivanja trenera.
- Pozitivnost - pobrinite se da se vaše interakcije i komunikacija temelje na pozitivnom stavu i poštenju i ne dopustite da budu ugroženi vanjskim pritiscima.
- Savjeti - pružite pozitivne i konstruktivne povratne informacije. Kada dobijete povratnu informaciju, ostanite otvoreni i razmislite kako vam ona može pomoći da se poboljšate.
- Podrška - pokažite da ste predani vašem odnosu i podržite drugu stranu u stvarima koje su povezane sa sportom, ali i onima koje to nisu.
- Društvene mreže - pokušajte provesti vrijeme zajedno izvan sportske arene i budite u kontaktu putem društvene mreže.

Svaki trener ima neki svoj pristup treniranju. Isto vrijedi i za sportaše. Međutim, zasigurno neće škoditi ako pokušate ocijeniti svoj odnos te ga pokušate poboljšati ili unaprijediti. Upravo suprotno, velika je vjerojatnost kako ćete postići bolje sportske rezultate i kvalitetniji privatni život.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa

 

american express