X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Adidas tenisice – od začetka do danas

Podjeli članak

Njemački gigant Adidas drugi je najveći proizvođač tenisica i sportske opreme na svijetu, odmah iza Nikea. U vlasništvu tvrtke je i Reebok, austrijska tvrtka Runtastic, kao i udio u Bayern Münchenu.

Teško ćete naići na čovjeka koji nije čuo ili nosio neki Adidasov proizvod. Najčešće je to prepoznatljivi par 'adidaski' koje su reputaciju stekle kao udobna i kvalitetna obuća za sve prilike.

Tvrtka godišnje uprihodi oko 19 milijardi eura i broji preko 50 tisuća zaposlenih.

Saznajmo nešto više o turbulentnoj i bogatog povijesti ovog svjetski poznatog brenda s tri pruge. Priča je to koja je iznjedrila dvije tvrtke bez kojih sportski svijet ne bi bio isti.

Rani počeci

Prvi svjetski rat tek je bio završio, no ni to nije bila prepreka poduzetništvu i dobrim idejama. Mladić pod imenom Adolf 'Adi' Dassler, po zanimanju obućar, vraća se s ratišta u rodni grad Herzogenaurach. 1920. godine taj dvadesetogodišnjak i strastveni nogometaš izumio je i počeo proizvoditi cipele s čepovima za travu u podrumu majčine kuće.

Četiri godine poslije, 1. srpnja 1924., sa svojim starijim bratom Rudolfom otvara obrt koji se bavio proizvodnjom obuće pod imenom Gebrüder Dassler Schuhfabrik (u prijevodu Tvornica obuće braće Dassler). Njihovom razvoju pridonio je i otac Cristoph koji je inače bio radnik u tvornici cipela. Herzogenaurach je bio grad s prilično razvijenom obućarskom granom. U mjestu s oko 3500 stanovnika djelovalo je preko 100 obućara i postolara.

Počeci nisu bili nimalo lagani. U gradu je znalo nedostajati struje pa bi braća morala strojeve napajati pedaliranjem na stacionarnom biciklu koji bi pokretao generator. Proizvodili su širok raspon modela za razne discipline.

Širenje i OI

Prvi značajniji uspjeh braća su postigla na OI u Amsterdamu 1928. godine gdje su opremili značajan broj sportaša. Među njima je bila i Lina Radke koja je svojim zlatom donijela velik publicitet.

 01

Lina Radke nakon pobjede na 800m u Amsterdamu. Na stopalima – 'adidaske'! CC BY-SA: Wikipedia

 02

 

Kožna cipela za trčanje kakva se nosila na OI za štafete i sprint na 100 metara. Na prednjem dijelu nalaze se šiljci za trakciju. Šiljci su se mogli skidati i stavljati po želji.  Slika © Brooklyn Museum.

Ipak, glavni je prekretnicu tvrtka doživjela na OI 1936. u Berlinu. Adi je iz Bavarske jednom od prvih izgrađenih autocesta dovezao pune kofere tenisica i uspio nagovoriti Jesseja Owensa da nastupi u njima. Jesse je, kao što je poznato, pomeo konkurenciju u disciplinama na 100m, 200m, 400m i štafeti.

Kad su Amerikanci preko bare uvidjeli da je Jesse Owens nosio Adidasove tenisice, počeli su ih nesmiljeno kupovati. Potražnja tenisica za sve vrste sportova – košarka, bejzbol, hokej – premašivala je proizvodnju. Prodaja u to vrijeme okvirno je brojala preko 200 tisuća pari godišnje.

Drugi svjetski rat

Oba brata bila su upletena u priču s nacizmom. Nacionalsocijalističkoj stranci pridružili su se 1933, vjerojatno velikim djelom zbog objektivnih okolnosti. Kompanija njihovog kalibra teško bi mogla poslovati bez barem deklarativnog pridruživanja režimu. Upravo tijekom tog doba rasle su nesuglasice između Adija i Rudolfa.

Ipak, malo je poznato da su braća pomogla u razvoju antitenkovskog oružja Panzershreka, koje se proizvodilo u njihovoj tvornici. To nije bila rijetka pojava u ratnoj Njemačkoj, doduše. Krajem 1943. cijeli Herzogenaurach morao je, prema Hitlerovoj naredbi, prestati s civilnom proizvodnjom i prebaciti se na proizvodnju ratnih materijala.

Svejedno, šuška se da je Rudolf bio 'zagriženiji' za nacizam od dvojice braće, premda su oba bila na ratištu. Adi je odslužio godinu dana na zapadnoj fronti, dok je Rudolf 1943. išao u rat na istočnu frontu. Rudolf je skoro završio i u logoru, te je možda baš sumnja da ga je Adi prijavio Amerikancima povod raskolu odnosa između njih. Navodno je to posljedica Adijevog komentara da su 'se gadovi vratili', upućenog Savezničkim avionima tijekom bombardiranja, a za koji je Rudolf mislio da je upućen njemu.

Od uništenja tvrtke ih je spasila Adijeva supruga Käthe, koja je uvjerila lokalne Savezničke snage da ne unište tvornicu. Sreća im se osmjehnula i jer su okupacijske snage na tom prostoru bile jedan od većih kupaca njihove obuće.

Konačni raskol

No ni sjajni poslovni uspjesi nisu pomogli odnosima Nakon Drugog svjetskog rata Adi i Rudolf su odlučili krenuti svatko svojim putem. 1948. Rudolf odlazi iz Gebrüder Dassler Schuhfabrika i osniva novu tvrtku – Ruda  (RUdolf DAssler) – koju je kasnije preimenovao u Puma. Ona je i danas jedna od najvećih proizvođača sportske opreme.

Godinu dana potom, 18. kolovoza 1949., i Adi odlučuje preimenovati svoju tvrku u Adidas (ADI DASsler). Tipično njemačko ime – funkcionalno i ne previše kreativno, rekli bi zli jezici.

Istog je dana Adi patentirao dizajn tenisice s tri pruge – dizajn koji već skoro 70 godina osvaja svijet. Međutim, nije imao prava na korištenje takve tri pruge. Njih je Adi otkupio od finske tvrtke Karhu, za dvije boce viskija i nekoliko stotina tadašnjih njemačkih maraka.

Da je Adi Dassler zaista bio revolucionarni inovator, svjedoči činjenica da je u trenutku svoje smrti, 6. rujna 1978., imao preko 700 patenata koji su glasili na njegovo ime.  

 03

Prvi logo Adijeve nove tvrtke.

Zamijenio ga je 1971. oku ugodniji i najprepoznatljiviji logo, koji je tvrtka imala do 1998.

 04

Popularni trolist koji se i danas koristi na Adidas Originals modelima.

Ljuto rivalstvo

I Puma i Adidas sjedišta su imala u Herzogenaurachu, ali sa suprotne strane rijeke Aurach. To je podijelilo grad, koji su ostali posprdno nazivali 'gradom pognutih glava', jer je svako gledao tko kakve cipele nosi. Legenda kaže da su majstori voljeli doći kod Rudolfa u otrcanim Adidaskama, kako bi se od iznerviranog Rudolfa 'ogrebli' za novi par Puminih tenisica.

Herzogenaurach je imao i dva nogometna kluba. Jedan, naravno, s Adidasovim, a drugi s Puminim logom. U početku se ni zaposlenici nisu htjeli/mogli međusobno družiti, no s vremenom se to rivalstvo smanjilo. Danas se u zraku više ne osjeti ta netrpeljivost; Herzogenaurach je mirno i bogato mjesto s 20ak tisuća stanovnika.

No rivalstvo se nije se smanjilo između dva brata. Nikada se nisu pomirili. Razlog zavade nikome nije poznat. Premda su pokopani na istome groblju, grobovi su im što je više moguće udaljeni jedan od drugoga.

Nastavak borbe za sponzorstva

Iako je 1948. velik broj njemačkih reprezentativaca nosio Pumine kopačke, Rudolfov eksplozivni temperament koštao ga je sponzorstva. Posvađao se s izbornikom reprezentacije, koja je potom odlučila obuti se u Adijeve modele.

Njemačka je te 1954. godine učinila čudo i u finalu pobijedila Mađarsku. Tada je Adidas zaista završio u centru pažnje cijeloga svijeta – televizija je bila prisutna u većini kućanstava – i Rudolfova Puma je gubila korak, premda u kvaliteti nije bilo značajne razlike.

Jedna od najvećih grešaka tvrtke jest što nije potpisala sponzorstvo s Michaelom Jordanom. Zašto? Samo treba pogledati koja je čudesa napravio Nike i sve će vam biti jasno.

Adidas je žario palio i boksačkim svijetom. U 'bitci stoljeća' i Muhammad Ali i Joe Frasier nosili su Adidasove kopačke.

Odjeća

Prvi komad sportske opreme koji nisu tenisice Adidas je proizveo 1967. Bio je to set gornjeg i donjeg djela trenerke za Franza Beckenbauera – s tri crte, naravno.

 05

Prvi ikada komad odjeće koji je Adidas izradio. Već letimičnim pogledom očito je da ni do danas nisu previše mijenjali. Nisu ni morali! © Adidas

Tri godine potom napravili su provu nogometnu loptu, Adidas TELSTAR, koja se koristila na SP u Meksiku. Od tada, sve lopte na Svjetskim nogometnim prvenstvima, Europskim prvenstvima i Olimpijskim igrama bez iznimke su upravo Adidasove.

I danas Adidas uspješno oprema velik broj nogometnih klubova diljem svijeta, kako obućom, tako i odjećom. Lista je poduža: Schalke 04, Bayern Munchen, Manchester United, Juventus, Valencia, CSKA Moskva, Ajax, Milan…

Modna ikona

Duže vremena Adidasova je glavna specijalnost (i dalje je) proizvodnja kopački. No potreba za širenjem zahtijevala je ponudu obuće za široke mase. Adidasove tenisice u tome su uspjele, no trebalo ih je na odgovarajući način predstaviti javnosti.

Tome se pristupilo još jednim sponzorstvom s hip-hop grupom Run-D.M.C. koja je tada žarila i palila medijskim prostorom. Sama povezanost slučajno je otkrivena: Na koncertu Run-D.M.C-ja bio je i jedan Adidasov zaposlenik kojemu nije promaklo da su reperi tijekom nastupa u zrak dizali (ničime izazvani) Adidasovu tenisicu. Iz Adidasa su brzo reagirali i stvorili planetarno popularni brand.

 06

Potpisane prve Run-D.M.C. tenisice. I danas se mogu kupiti kao modne tenisice pod imenom 'Adidas Originals'. CC BY-SA: Wikipedia

Moderna vremena

Adijev sin Horst, koji je naslijedio tvrtku, iznenadno umire 1987. godine. Dvije godine potom njegova obitelj prodaje Adidas. To se zamalo pokazalo kobnim kad je zbog loše uprave tvrtka bila pred bankrotom. Srećom, tvrtku je otkupio Robert Louis-Dreyfus i vratio je na pravi put.

Tvrtka je jedno vrijeme bila udružena sa francuskim Salomonom, no danas posluje kao zasebno dioničko društvo s Reebokom u svojem vlasništvu, čime se probio na američko tržište pokušavši oslabiti Nikeovu dominaciju.

 07

Suradnja s argentinskom zvijezdom pokazala se kao pun pogodak. © Adidas

I danas Adidas pod palicom novog izvršnog direktora Kaspera Rorsteda surađuje sa zvijezdama iz svijeta sporta i estrade. Možemo istaknuti sponzorstva s Messijem, Katy Perry, Davidom Beckhamom, Kaye Westom, Snoop Doggom…

Ali ni na tehničkoj strani tvrtka ne zaostaje. Uz odlične Messi kopačke, ne smijemo zaboraviti na revolucionarnu Boost tehnologiju razvijenu zajedno s njemačkim kemijskim divom BASF-om. Liniju zaokružuju casual tenisice iz Originals linije i Terrex modeli za outdoor i trail.

08 

Adidas boost  fantastičnog je izgleda s modernim potplatom kojeg odlikuju dosad neviđena svojstva. © Adidas

Od skromnih početaka do velike međunarodne tvrtke – o Adidasovoj priči mogao bi se snimiti cijeli film. Ako znamo da se iz čitave priče rodila ne jedna, već dvije uspješne sportske tvrtke, zaključak se sam nameće: Možda su bili tvrdoglavi, ali braća Dassler su bili pravi vizionari čiji uspjeh nije bio slučajan.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa