X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Badminton je zabavna razonoda, ali i zahtjevan sport

Podjeli članak

Badminton je sport koji se igra pojedinačno ili u parovima koristeći reket i lopticu. Badminton je natjecateljski i olimpijski sport, ali i iznimno popularan vid rekreacije namijenjen svima.

Određene preteče badmintona igrale su se još u antička vremena. Malu drvenu lopticu s perjem prebacivali su rukom ili reketom još prije dva tisućljeća u drevnoj Indiji, Kini, Japanu, Meksiku i Grčkoj. Ipak, moderni badminton kakvog ga poznajemo danas nastao je sredinom 19. stoljeća u britanskoj Indiji gdje su ga izumili britanski vojni časnici. Po povratku u Englesku, veterani su osnovali prve klubove i uspostavili pisana pravila igre. Sport je ime dobio po rezidenciji vojvode od Beauforta imenom Badminton House, ali nije jasno kada i zašto.

Pravila igre

Badminton se igra na označenom terenu. Na sredini se terena nalazi mreža. Dimenzije terena iznose 5,18 x 13,40 metara za pojedinačnu igru te 6,10 x 13,40 metara za parove. Osnovni je cilj igre jednim udarcem reketa poslati lopticu preko mreže kako bi pala u polje protivnika. Igrač osvaja poen ako je loptica pala u označeni dio terena protivnika, ukoliko je dotakla bilo koji dio tijela protivnika ili njegove opreme, ili ako protivnik uputi lopticu izvan označenog terena.

Bodovanje

U srpnju 2006. godine službeno je usvojen način bodovanja kod kojeg se boduje svaka izmjena udaraca, a ne samo poen osvojen na svoj servis. Igra se na dva dobivena gema (neslužbeno se često koristi i riječ set), dakle u jednom meču igra se maksimalno tri gema. Gem osvaja igrač koji prvi osvoji 21 poen, ali barem s dva poena razlike.

Zanimljivosti o badmintonu

Badminton je jedan od najpopularnijih sportova u svijetu kojim se aktivno bavi više od milijardu ljudi. Badminton broji preko 150 milijuna registriranih igrača diljem svijeta. Olimpijskim je sportom postao 1992. godine u Barceloni. Badminton je najbrži sport koji se igra reketima - najveća službeno izmjerena brzina loptice iznosila je čak 332 km/h. Najduži poen na Olimpijskim igrama trajao je 153 sekunde i u njemu je izmijenjeno 94 udaraca. Poznati ljubitelji badmintona su Bill Gates, Gari Kasparov, Boris Becker i Diego Armando Maradona. Svjetske velesile u badmintonu pretežno su azijske zemlje poput Kine, Indonezije, Južne Koreje i Malezije, dok Danska dominira europskim kontinentom.

Oprema za badminton

Reketi za badminton su lagani, vrhunski reketi teže između 70 i 100 grama (bez žica). Nekada su se radili od drva, pa kasnije od aluminija, ali u izradi suvremenih reketa najviše se koriste razni kompozitni materijali poput ugljičnih vlakana ili titana. Pravila badmintona propisuju dopuštene varijacije u obliku i veličini reketa.

Badminton se igra posebnom lopticom. Za razliku od drugih sportova s reketom, u badmintonu se koristi pernata duguljasta loptica koja je sačinjena od 16 guščjih pera učvršćenih u plutenu glavu. Brzina loptice dostiže i do 300 km/h, ali samo na djelić sekunde. Pera pružaju otpor, stoga loptica za badminton usporava puno brže od okrugle loptice. Upravo taj karakterističan let loptice u mnogočemu definira samu igru. U rekreativnoj igri često se koristi plastična loptica, koja oblikom oponaša pernatu.

Zdravstvene prednosti badmintona

Kao i gotovo bilo koja druga fizička aktivnost, badminton pruža mnoge zdravstvene prednosti. Često igranje može povećati kardio izdržljivost i poboljšati vaše reflekse i koncentraciju. Na profesionalnoj razini, badminton zahtijeva iznimnu vještinu, eksplozivnu snagu, motoričku koordinaciju, izdržljivost, brzinu i preciznost.

Badminton je globalno popularan i vrlo zabavan sport u kojem mogu uživati gotovo svi. Za rekreativni badminton treba vam vrlo malo opreme, a možete ga igrati u prirodi bez mreže i bez pridržavanja pravila. To ga čini vrlo pristupačnom i prilagodljivom razonodom za sve uzraste.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa