X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Recenzije /

Bejzbol je jedinstven i vrlo zanimljiv sport

Podjeli članak

Bejzbol je momčadski sport u kojem se loptica udara palicom. Bejzbol je imao veliki utjecaj na pop kulturu u cijelom svijetu, čak i u zemljama gdje taj sport i nije toliko popularan.

Teško je precizno odrediti evoluciju bejzbola i razlikovati ga od starijih igara s palicom i loptom. Postoje zapisi o sličnim igrama koji datiraju još iz srednjovjekovne Francuske (la soule, thèque, la balle au bâton). Nedavno otkriveni povijesni dokazi sugeriraju kako je izravna preteča modernog bejzbola nastala u Engleskoj. Najraniji pozanti zapis o bejzbolu objavila je jedna britanska publikacija 1744. godine. Engleski doseljenici donijeli su tu ranu inačicu bejzbola u Sjevernu Ameriku u 18. stoljeću.

Začetak modernog bejzbola kakvog ga poznajemo danas započeo je kada je Alexander Cartwright 1845. godine u New Yorku uveo prva službena pravila sporta. Američka zaluđenost bejzbolom započela je 1850-ih godina te je prvo zahvatila šire područje grada New Yorka. Već su tada lokalni novinari nazivali bejzbol nacionalnom američkom igrom.

Pravila igre

Bejzbol je igra u kojoj se natječu dvije momčadi, od kojih svaka ima po devet igrača u igri. Bejzbol se igra na ograđenom igralištu u obliku lepeze ili dijamanta pod nadzorom jednog ili više sudaca. Osnovni cilj momčadi u napadu je udariti bačenu lopticu palicom te osvojiti jednu od označenih baza prije nego što protivnička obrana uhvati lopticu. Bod se osvaja kada jedan od igrača momčadi u napadu osvoji sve četiri obilježene baze. Bodove može osvajati samo ona momčad koja se nalazi u fazi napada, dok momčad koja je u fazi obrane nastoji izbaciti trojicu napadača kako bi ona došla u fazu napada. Pobjeđuje momčad koja na kraju utakmice ima najviše bodova.

Profesionalni bejzbol

Daleko najveće i najznačajnije natjecanje u bejzbolu je Major League Baseball, najviši rang profesionalnog bejzbola u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Major League Baseball klubovi podijeljeni su na Američku ligu i Nacionalnu ligu, svaka s tri divizije (Istok, Zapad, Središnja). Pobjednici Američke lige i Nacionalne lige susreću se u velikom finalu zvanom World Series, nacjenjenijem trofeju profesionalnog bejzbola.

Bejzbol se sedam puta pojavio na Olimpijskim igrama tijekom 20. stoljeća, ali samo kao dio demonstracije američkih sportova. U službeni program igara uvršten je 1992. godine u Barceloni te je bio prisutan sve do 2008. godine u Pekingu. Međunarodni olimpijski odbor nije uvrstio bejzbol u program Igara 2012. godine u Londonu. Nije poznato hoće li se bejzbol vratiti u obitelj olimpijskih sportova 2016. godine.

Bejzbol diljem svijeta

Bejzbol se smatra nacionalnim sportom Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, također je vrlo popularan u Kanadi, Meksiku, Središnjoj i Južnoj Americi te Istočnoj Aziji, pogotovo u Japanu. Utjecaj bejzbola može se vidjeti diljem svijeta, čak i u zemljama gdje ovaj sport nije odviše popularan. Najbolji primjer za to je bejzbol kapa, koja je postala svugdje prisutan modni artikl u cijelom svijetu.

Bejzbol u Hrvatskoj

Bejzbol su u Hrvatsku donijeli američki marinci tijekom Prvog svjetskog rata. Split je prvi prihvatio novi sport te je postao prvi grad u Hrvatskoj u kojem se igrao bejzbol. Ipak, dugo se čekalo na osnivanje prvog hrvatskog bejzbol kluba. To se napokon dogodilo 1975. godine osnutkom bejzbol kluba Nada u Splitu. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća osnivaju se bejzbol klubovi u Zadru, Zagrebu, Karlovcu, Čakovcu, Varaždinu, itd.

Bejzbol je jedinstven i zanimljiv sport koji uživa ogromnu popularnost u Sjevernoj Americi i Japanu. Izvršio je ogroman utjecaj na popularnu kulturu i danas ima vjerne navijače diljem svijeta koji su prepoznali ljepotu ovoga sporta.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa