X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Biciklizam kao svestrana i zdrava fizička aktivnost

Podjeli članak

Biciklizam je fizička aktivnost u kojoj se koriste bicikli. Bicikli se voze u svrhu prijevoza, rekreacije, vježbe ili profesionalnog sporta.

Pojava bicikla nije vezana za jednog izumitelja. Tijekom 19. stoljeća postojalo je više inovatora koji su tijekom godina razvijali i poboljšavali koncept bicikla. Model bicikla koji je osmislio J. K. Starley 1885. godine uglavnom se smatra prvim modernim biciklom kakvog ga poznajemo danas. Otada se osnovni koncept bicikla nije znatno mijenjao. Međutim, tehnološki napredak donio je primjenu kvalitetnijih materijala zbog čega su današnji bicikli sigurniji te se njima znatno lakše upravlja. Također, današnji bicikli imaju mnoštvo korisne dodatne opreme poput bočice za vodu.

Sportski biciklizam

Najpoznatija natjecanja u sportskom biciklizmu su etapne utrke cestovnog biciklizma kao što su Tour de France, Giro d'Italia i Vuelta Espana. Tu su i jednodnevne utrke kao što su Paris - Tours, Amstel Gold Race i Giro di Lombardia. Biciklizam na Olimpijskim igrama također je vrlo popularan. Postoji više kategorija sportskog biciklizma poput cestovnog biciklizma, pistovnog biciklizma, brdskog biciklizma, ciklokrosa i BMX biciklizma.

Biciklističke utrke popularne su diljem svijeta, a pogotovo u Europi. Zemlje koje su najviše posvećene biciklističkim utrkama su Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Italija i Nizozemska. Ostale zemlje koje uživaju međunarodni ugled su Australija, Luksemburg, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Biciklizam kao rekreacija

Rekreacijski aspekt biciklizma pojavio se ubrzo nakon pojave sportskog biciklizma. U svojim ranim danima, biciklizam je omogućavao druženje muškaraca i žena bez nadzora, pogotovo nakon 1880-ih godina kada je biciklizam postao mnogo pristupačniji. Danas je biciklizam kao vid rekreacije vrlo popularan diljem svijeta, u razvijenim zemljama najviše zbog zdravstvenih prednosti i ekološke osviještenosti, ali i zbog ekonomske situacije u manje razvijenim zemljama svijeta.

Oprema za bicikl

Za osnovno održavanje i jednostavne popravke, mnogi biciklisti nose pumpu za gume, komplet za krpanje gume i rezervnu zračnicu. Vožnja bicikla može biti učinkovitija i ugodnija s posebnim tenisicama, rukavicama i kratkim hlačicama. U nekim zemljama biciklisti moraju nositi kacige, a upotreba svjetala i druge sigurnosne opreme je obavezna. Vrlo korisna i popularna dodatna oprema za bicikl je uređaj za navigaciju s kojim možete planirati rute.

Učinci biciklizma na zdravlje

Zdravsteni učinci biciklizma imaju svoje pozitivne i negativne strane. Rizici vožnje bicikla uključuju padove i ozljede te u nekim urbanim sredinama i opasnost zbog zagađenog okoliša. Ipak, prednosti biciklizma uvelike nadmašuju rizike, pogotovo u usporedbi s neaktivnim načinom života. Studija provedena u Nizozemskoj otkrila je da vožnja bicikla može produžiti životni vijek i do 14 mjeseci.

Bicikle često koriste ljudi koji žele poboljšati svoju kondiciju i zdravlje kardiovaskularnog sustava. U tom smislu, biciklizam je osobito koristan za ljude koji imaju artritis donjih ekstremiteta, pa stoga nisu u mogućnosti baviti se sportom u kojem mogu zadobiti udarce u koljena i ostale zglobove. Budući da bicikl možete voziti iz praktičnih razloga (na primjer, prijevoz na posao), vožnja bicikla zahtijeva manje samodiscipline od raznih drugih tjelovježbi.

Biciklizam je izuzetno raširen vid prijevoza, rekreacije, vježbe, zabave i sporta. Procjenjuje se da diljem svijeta postoji više od milijardu bicikala. U nekim dijelovima svijeta bicikli su glavno prijevozno sredstvo. Biciklizam je vrlo popularan profesionalni sport te je odličan za rekreaciju i zdravlje.

2 thoughts on “Biciklizam kao svestrana i zdrava fizička aktivnost”

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticama



pay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa