X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Recenzije /

Curling

Podjeli članak

Prva pomisao na ovaj sport u većini će ljudi izmamiti smiješak zbog toga što se radi o prilično nesvakidašnjem sportu s nevjerojatno smiješnim pozama igrača. Na ovim prostorima za njega se čuje otprilike svake četiri godine, na Olimpijskim igrama, a spomene ga se kao kuriozitet. Ipak, radi se o sportu s bogatom povijesti i vrlo zanimljivim pravilima, a sam sport broji preko 1,5 milijuna registriranih igrača. Zato se toplo obucite, pripremite svoje zimske jakne i cipele – hajdemo upoznati curling!

 

Šah na ledu

Curling se još naziva i šahom na ledu zbog svojih specifičnih pravila koje zahtijevaju izrazito puno planiranja i razmišljanja. Nekome s našeg podneblja najlakše je shvatiti curling kao neku vrstu boćanja, samo na ledu. Ipak, postoje neke razlike.

Igračima je cilj pogurnuti svoje ispolirane granitne stijene što bliže meti na drugoj strani polja. Meta se sastoji od četiri koncentrična kruga. Da bi tim imao šanse dobiti bodove, mora dirati barem vanjski koncentrični krug.

Dužina polja je otprilike 45 metara, a širina 5 metara.

Igra se igra sa po dva tima sa četiri igrača. Bodovi se dodjeljuju samo ako je kamen na jednom od koncentričnih krugova mete. Svaki tim baca osam kamena u deset serija.

Metle i cipele

Smiješni dio curlinga zapravo je onaj koji iziskuje najviše razmišljanja. Nakon što se kamen pogurne ka meti, igrači mogu izgladiti led ispred kamena dok isti putuje. Tako mu se mogu promijeniti spin i daljina, ako procjene da je kamen preslabo pogurnut. I sam led ponekad nije potpuno ravan, pa može doći do neplanirane promjene smjera. Inače, i sama procedura igre nalaže da se prije početka led obavezno polije vodenim sprejevima, kako bi se stvorile neravnine. Kamen mora imati masu od 17 do 20 kilograma. Iako se možda čini čudno, zapravo je malen dio kamena u dodiru s ledom – kamen je takvog oblika da dira ledenu podlogu samo na vanjskim rubovima donjeg dijela. Kamenje se uglavnom pravi od granita iz Škotske.

Začudo, igrači curlinga ne nose klizaljke, već cipele za curling, koje su dosta slične današnjim modernim tenisicama. Jedina razlika jest što imaju različite potplate. Jedna cipela namijenjena je da se za vrijeme guranja kamena na njoj može klizati, a svrha druge je upravo suprotna.

Strategija

Strategija curlinga dosta se razlikuje od momčadi do momčadi. Neki timovi bolji su u preciznosti, pa im je cilj kamen gurnuti što bliže centru. Neki opet igraju agresivnije, s ciljem da protivnikove kamene izbace iz polja za bodovanje. Jedna od isplativijih strategija postavljanje je kamena tik ispred centra, tj. zagrađivanje, tako da protivnički tim ne može dobiti bodove jer ne može pogoditi centar. Na kraju svake serije pobjeđuje tim čiji je kamen najbliže centru, i dobiva dodatne bodove za svaki kamen koji je bliži centru od protivnikovog najbližeg.

Za određivanje optimalne strategije treba dosta vremena, pa se tako igračima uglavnom daje ukupno 73 minute da obave svoja bacanja.

Povijest

Curling je izmišljen u Škotskoj za vrijeme Srednjeg vijeka, oko 16. stoljeća. Točno ime izumitelja nepoznato je. Tada se koristilo kamenje iz rijeka, koje često nije bilo iste veličine. Igrao se u zimsko vrijeme na smrznutim jezerima i rijekama. Igre su se tada više oslanjale na sreću nego vještinu. Danas se curling igra uglavnom u dvoranama. I stoljećima nakon toga curling je bio najpopularniji u Škotskoj, prvenstveno zbog svoje (ne)povoljne klime. Danas se ipak najviše igra u Kanadi, gdje su igru donijeli škotski emigranti. Popularan u skandinavskim zemljama, ali i u Japanu.

Curling je službeno uvršten u program ZOI 1998., no prvi se puta održao na ZOI 1924 u Chamonixu. Posljednje tri zlatne medalje osvojili su upravo Kanađani. Za iduće se ZOI priprema i disciplina s miješanim parovima sa po dvoje igrača.

Nema puno profesionalnih igrača curlinga; radi se o sportu koji se igra prvenstveno rekreativno, pa ni količina novca koja se u curlingu okreće nije suviše visoka. I sami igrači curlinga često su stariji ljudi, jer se ne radi o sportu koji zahtijeva jako visok stupanj tjelesne spreme.

Curling u Hrvatskoj

Možda niste znali, ali Curling je sport koji se igra i kod nas. Tako postoji sedam muških i četiri ženska kluba koji se natječu na Prvenstvima Hrvatske, koja se održavaju svake godine, a reprezentacija redovito sudjeluje na europskim prvenstvima.

Ako vas je zainteresirao ovaj zanimljivi, iako možda nesvakidašnji sport, veselit će vas spoznaja da i kod nas postoje istomišljenici, pa se i vi možete okušati u nečemu novome.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa