X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Novosti /

Hrvatske medalje na Olimpijskim igrama

Podjeli članak

XXXI. Olimpijske igre, održane od 5. do 21. kolovoza u Rio de Janeiru, u Brazilu, pokazale su se najboljima u povijesti. Na Igrama je sudjelovalo 88 hrvatskih sportaša koji su se natjecali u 18 sportova, od čega je 69 muških i 19 ženskih. Na Igrama je nastupilo 11 547 sportaša iz ukupno 205 zemalja, a snage su odmjerili u 33 sporta. Od toga su sportaši iz 78 zemalja odnijeli medalje.

Na ovim Olimpijskim igrama hrvatski su sportaši osvojili čak 10 medalja. Od toga je pet zlatno, tri su srebrne i dvije su brončane. U svakom pogledu to je veći uspjeh od prethodnih igara, koje su opet tada bile rekordne u odnosu na prethodne. Podsjetimo, u Londonu smo osvojili ukupno 6 medalja, od toga tri zlata (Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz i vaterpolisti), jedno srebro (četverac na pariće, braća Sinković, Martin i Šain) i dvije bronce (Lucija Zaninović u taekwondou i rukometaši), a natjecalo se ukupno 110 sportaša.

Ukupno su hrvatski sportaši na Olimpijskim igrama osvojili 33 medalje, od čega je 11 zlatno, 10 srebrno i 12 brončano.

U Riju Hrvatska po broju osvojenih medalja zauzima vrlo respektabilno 17. mjesto, dok je u Londonu bila tek 44. Logično je da će veće zemlje imati više medalja, a pogotovo one bogatije koje za sport više izdvajaju (iako nije pravilo). Zgodna mjera koja se to trudi izjednačiti glasi „medalje po broju stanovnika“, gdje se broj stanovnika dijeli s brojem osvojenih medalja te se dobije nešto drugačija ljestvica. Hrvatska tada zauzima visoko 6. mjesto sa jednom medaljom na 420 000 stanovnika, iza Grenade, Bahama, Jamajke, Novog Zelanda i Danske. Zanimljivo je da SAD, koji je visoko nadmoćan sa 121 osvojenom medaljom naspram 70 koliko je osvojila drugoplasirana Kina, na toj ljestvici kotira razmjerno nisko, na 43. mjestu s jednom medaljom na tek 2,6 milijuna ljudi.

Vratimo se mi na naše osvajače medalja. Zlatne medalje donijeli su nam:

Sandra Perković u bacanju diska, koja je ujedno obranila zlato iz Londona prije četiri godine s rezultatom od 69,21 m, skoro 2,5 m više od drugoplasirane Francuskinje Meline Robert-Michon;

Sara Kolak u bacanju koplja, gdje je sa 66,18 metara bila nadmoćna iznad drugoplasirane Sunette Viljoen, koja je s 64,92 m bila drugoplasirana;

Šime Fantela i Igor Maretić odnijeli su zlato u jedrenju, klasi 470 s 43 osvojena boda;

braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće, gdje su bili ispred Litvanaca Griškonisa i Rittera;

te na kraju, Josip Glasnović u streljaštvu, u disciplini trap. I prije četiri godine Hrvatska je imala zlato u toj disciplini. Tada je zlato osvojio Giovanni Cernogoraz.

Srebro su osvojili:

Naši vaterpolisti, koji ipak nisu uspjeli obraniti zlato iz Rija. Izgubili su od nadmoćne Srbije s 11 – 7 koja trenutno nosi i titule europskog i svjetskog prvaka.

Tonči Stipanović bio je drugi u klasi laser iza Australca Toma Burtona sa samo dva boda zaostatka.

No najveća drama dogodila se veslaču Damiru Martinu u samcu. Završio je s naizgled istim vremenom kao i Novozelanđanin Mahe Drysdale, s 6.41:34. Foto-finišem je utvrđeno da je Mahe Drysdale ipak prije stigao do cilja, i to za koju tisućinku sekunde, ako i toliko. I sam pobjednik izjavio je da, ako već ne mogu odlučiti, obojici daju zlato. Međutim, odlučili jesu, a iz našeg Olimpijskog odbora najavili su žalbu Svjetskoj veslačkoj federaciji i Sportskom arbitražnom sudu. Šansa za eventualno zlato postoji, no ne treba se previše nadati.

Broncom su se okitili boksač Filip Hrgović u superteškoj kategoriji i Blanka Vlašić u skoku u vis, koja je zadnji dan sa 197 preskočena centimetra zaokružila povijesni uspjeh naših sportaša na ovim Olimpijskim igrama. To joj je druga medalja s Olimpijskih igara, nakon srebra iz Pekinga 2008. godine.

Na svečanosti zatvaranja hrvatsku su zastavu nosili, zasluženo, braća Martin i Valent Sinković.

Sportaši se već mogu polako početi pripremati za nove pobjede, a možda se pojavi još koja mlada nada pa nam podari još medalja. Unatoč skupnim sportovima, za koje možemo reći da su malo podbacili, Hrvatska ima samo razloga za ponos zahvaljujući sjajnoj izvedbi talentiranih sportaša.

Država osvajače zlatne medalje nagrađuje sa 104 000 kuna, a u ekipnom sportu s 85 000. Taj je iznos do 2010. bio otprilike dvostruko veći, zbog čega se iz Hrvatskog olimpijskog odbora bune. Osvajači medalja također imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, koja iznosi otprilike dvije trećine prosječne mjesečne plaće. Neki smatraju da su ovakve naknade prevelike, dok drugi misle da se uloženi trud novcem ne može mjeriti. Bilo kako bilo, hrvatski sport svakako bi imao koristi od promoviranja i bolje strategije razvoja mladih sportaša.

Ferivisport.hr

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa

 

american express