X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Imate li što je potrebno da budete navijačica?

Podjeli članak

Ako ste poklonik američke kinematografije ili pratite utakmice NBA ili NFL lige, onda su vam pozornost svakako privukle nasmijane mlade djevojke u sportskim suknjicama koje izvode razne akrobatske i plesne točke, pri tome bodreći igrače. Riječ je o jedinstvenom, kako američkom tako i svjetskom, sportsko-plesnom spektaklu. Premda su izvedbe navijačica u poluvremenu relativno kratke, svakako očaravaju cijelu publiku i podižu moral momčadi kada je to najpotrebnije.

Navijačice više nisu popularne samo u SAD-u. Mnoge sportske momčadi diljem svijeta (pa tako i neki hrvatski košarkaški klubovi, među ostalim) imaju svoje službene navijačice kao neizostavan dodatak tima. Obučene su u lagane, sportske uniforme boje momčadi koju bodre, a na sportske terene izlaze tijekom tijekom kratkih predaha ili tijekom poluvremena dok se igrači odmaraju. Njihov vrlo karakterističan nastup može se opisati kao spoj plesne točke i demonstracije akrobatskih vještina, no najveća čar leži u sinkroniziranoj koreografiji.

Svaka ekipa navijačica provodi brojne sate osmišljavajući što maštovitiju i posebniju koreografiju za nadolazeće nastupe, što zahtijeva puno truda i vremena kao i vrhunsku fizičku spremu. Uz cheerleading vježbaju gimnastiku i ples kako bi im forma za nastupe bila što bolja. “Cheerdance” je atraktivan i dinamičan sportski ples s eksplozivnim i brzim kretnjama u kombinaciji s navijačkim skokovima i piruetama. Naglasak navijačkih plesnih grupa je na izvođenju koreografija koje moraju sadržavati različite kretne strukture, skokove, plesne korake i akrobatske elemente poput izvođenja piramide. Najmlađe navijačice su ponekad i trogodišnje djevojčice, a upravo su razigranost, ples i sportski entuzijazam ono što ih privlači plesnom navijanju.

Iz navedenog bi se dalo zaključiti da je ovaj oblik aktivnosti idealan spoj plesa i gimnastike. Premda se cheerleading ne vodi kao sportska disciplina, treninzi navijačica vrlo su visokog intenziteta.

Svaku spretnu navijačicu odlikuju fizička snaga, fleksibilnost i izdržljivost koje ne dolaze same već kao rezultat svakidašnjeg treninga. Izdržljivost se najbolje postiže kardiovaskularnim vježbama poput trčanja, vožnje bicikla ili vožnje na koturaljkama. One djevojkama pomažu da u pola nastupa ne zastaju kako bi došle do daha. Dnevni kardio trening od 45 minuta sasvim je dovoljan kako bi izdržljivost bila na vrhuncu.

Snaga se može postići jednostavnim vježbama poput trbušnjaka, čučnjeva i sklekova, koje pogoduju razvoju ženstvenih oblina i blagom mišićnom tonusu.

Pravilna ravnoteža prilikom izvođenja plesnih pokreta je također vrlo bitna, a najbolje se postiže plesovima poput sambe, tanga, rumbe te engleskog valcera i quickstepa. Radi fleksibilnosti poželjno je također baviti se jogom, prvenstveno radi boljeg disanja i ravnoteže svih udova.

Cheerleading trening tako doprinosi održavanju vitke linije, poboljšanom radu srca i krvnih žila te poboljšava disanje. Premda ne spada među klasične olimpijske discipline svakako bi se mogao smatrati sportom, prvenstveno zbog kombiniranja vježbi snage i kardiovaskularnog treninga.

Ukratko, ako se odlučite baviti cheerleadingom i pridružiti se amaterskom ili profesionalnom timu navijačica, imajte na umu da će kombinacija plesa i gimnastike doprinijeti vašem općem zdravlju, tjelesnoj spremi i lijepom izgledu. Kao dio navijačke skupine možete razviti momčadski duh , a možda i sklopiti divna prijateljstva. Prije svega, to je mjesto gdje biste se mogli odlično zabaviti!

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa