X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

Kako izabrati najbolji sport za dijete

Podjeli članak

Bavljenje sportom može poboljšati zdravlje djeteta, društvene vještine i svijest o vlastitom tijelu i sposobnostima. Važno je znati ponuditi djetetu sport koji mu najbolje odgovara, a onda pustiti da dijete odluči je li to nešto što ga zanima.

Neki sportovi više odgovaraju djetetovoj osobnosti od drugih. To se odnosi i na same roditelje koji su odgovorni za planiranje i provođenje sportske aktivnosti svoje djece. Morate se upitati želite li se nakon posla voziti u automobilu punom prljave i znojne djece. Stoga uvijek morate razmisliti o stvarima koje očekuju vas i vaše dijete ako ga odlučite upisati na neku od sportskih aktivnosti. Ovaj vodič će vam pomoći odlučiti se za aktivnost koja je najbolja za vaše dijete.

Nogomet

Za igranje nogometa dijete mora biti puno energije, prilagodljivo i društveno. Pričekajte da vaše dijete napuni pet ili šest godina i da pokaže zanimanje za napucavanje lopte. U toj dobi dijete već može dobro surađivati unutar momčadi i pokazati zanimanje za taj sport. Nogomet poboljšava osjećaj ravnoteže, snagu krvožilnog sustava, reakcije i koordinaciju nogu i očiju.

Ako dijete igra nogomet, važno je da nosi kostobrane. Udaranje lopte glavom nije preporučljivo, kao niti klizeći startovi.

Gimnastika

Gimnastikom se mogu baviti djeca već nakon navršenih osamnaest mjeseci. Ona izgrađuje sve mišiće i poboljšava koordinaciju, orijentaciju u prostoru i gipkost. Vladanje tjelesnim pokretima povećava samopouzdanje više nego ostali sportovi.

Za gimnastiku je važno izabrati trenera koji naglasak stavlja na zabavu i sigurnost. Važno je paziti na ozljede leđa i zglobova.

Košarka

Košarkom se mogu baviti sva djeca. Visina nije presudan kriterij. Za mlađe kategorije postoje niži koševi i manje lopte i tereni. Tako mali polaznici mogu napredovati. Kasnije mogu koristiti lotpu i koševe pune veličine. Dobra dob za početak bavljenja košarkom je između šeste i osme godine. Košarka poboljšava čvrstoću krvožilnog sustava, snagu gornjeg i donjeg dijela tijela te koordinaciju očiju i ruku.

Osim što podučava timskoj igri, košarka može povećati samopouzdanje više nego ostali sportovi. Koševe je prilično lako postizati, dok djetetu treba ponekad mnogo godina da počne zabijati golove. Ipak, roditelji se trebaju pripremiti na mogućnost da će njihovo dijete često 'grijati klupu'.

Ako dijete igra košarku, treba ga podučiti važnosti istezanja kako bi se izbjegle ozljede. Također je važno za dijete izabrati kategoriju primjerenu njegovu uzrastu.

Plivanje

Plivanje je idealna vježba za djecu svih dobnih skupina i tjelesnih sposobnosti zbog činjenice da jača krvožilni sustav i poboljšava motoričke sposobnosti. Za dijete je važno da prije svakog treninga napravi vježbe istezanja na suhom. Roditelji bi trebali paziti da djeca nakon plivanja dobro obrišu uši kako bi se izbjegle upale uha.

Odbojka

Odbojka je momčadski sport koji će najbolje odgovarati djeci s razvijenim timskim duhom. Na natjecateljskoj razini djetetova visina će biti prednost. Međutim, ona nije ključna jer i niži igrači mogu biti glavni nositelji igre svoje momčadi. Odbojka razvija snagu, vježba reflekse, poboljšava okretnost i koncentraciju. Također uči djecu da vjeruju i oslanjaju se na svoje vršnjake.

Za sprečavanje ozljeda preporuča se nošenje štitnika za koljena i dobro zagrijavanje prije treninga ili utakmice.

Borilačke vještine

Borilački sportovi bez kontakta ili s malo kontakta, poput karatea, tae kwon doa ili džuda, već su dugo popularni među mladim uzrastima. Oni su dobar izbor za individualistički orijentiranu djecu. Sportom se mogu početi baviti već s četiri godine. Koristi bavljenja borilačkim vještinama su razvijanje snage, jačanje krvožilnog sustava, poboljšanje ravnoteže i gipkosti te ublažavanje stresa. Osim samoobrane, borilačke vještine uče djecu samodisciplini, povezanosti tijela i duha te poštovanju drugih.

Klizanje

Ovo je savršeni zimski sport zbog lake dostupnosti klizačkih dvorana. Osim umjetničkog klizanja, djeca se mogu baviti i drugim sportovima poput hokeja na ledu. Škole klizanja su vrlo popularne, a mogu se upisati već i djeca od četiri godine. Klizanje razvija mišićnu snagu, izdržljivosti i okretnost.

Djecu je važno od malih nogu usmjeravati na fizičku aktivnost. Pritom treba paziti na osobne sklonosti i želje vašeg djeteta. Ponudite djetetu nekoliko aktivnosti koje može probati i onda odabrati onu koja mu se najviše sviđa. Dijete koje samo izabere svoj sport uživat će više u njemu i duže se baviti njime. To će sve utjecati na pozitivan razvoj djeteta i podariti mu brojne zdravstvene koristi i životne lekcije koje inače ne može dobiti dok sjedi kod kuće.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa