X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

Kako se uspješno pripremiti za planinsko trčanje?

Podjeli članak

Planinsko trčanje i savladavanje tehnika za uspjeh u planinama nije rezerviran samo za one koji žive u brdskim područjima. Bilo da živite okruženi planinama ili u području gdje na obzoru nema niti brdašca, za izazov planinske trke možete se pripremiti uz nekoliko korisnih savjeta.

Ako stanujete u blizini brda i brdskih staza, zadržati možete dosta principa koje biste koristili i za pripremu za trčanje po ravnim površinama. Npr., važno je otrčati dugu stazu jednom tjedno te su važni i tempo trčanja te brzina. Jedina je razlika da ćete pri pripremi planinske trke to raditi na  brežuljkastom terenu ili uzbrdo. Ukoliko se pripremate za konkretnu utrku, preporuča se da se unaprijed upoznate sa stazom i njezinim karakteristikama kako biste mogli oponašati stazu dok se pripremate. To će definitivno ojačati Vaše samopouzdanje i mišićnu memoriju. Kako biste se uspješno spustili nizbrdo, vježbajte kako biste pronašli svoju „liniju“ kao npr. u skijanju te poradite na tehnikama kako biste pri tome bili brzi i opušteni. Također, mješavina trčanja na brdovitom i ravnom terenu bitna je za uspostavljanje ravnoteže kao i odmor od planinskog trčanja na ravnim, laganim stazama.

Ako pak živite u brežuljkastom području, a bez brdskih staza, nemate razloga za brigu. Kondiciju za planinsku trku možete dobiti i trčeći na brežuljkastima cestama. Neki iskusni planinski trkači odaberu stazu te preskaču ivičnjake i sve što im se nađe na putu kako bi simulirali planinske prepreke i navikli se na takve izazove. Preskakanje užeta je također odlična metoda ne samo za brzinu već i kako bi pripremili svoja stopala za podizanje. A ako Vam je ipak jedina dostupna metoda pripreme pokretna traka za trčanje, u tom slučaju vizualizacija staze u glavi pomaže prilagoditi se i pripremiti za predstojeći izazov.

I naposljetku, što sa trkačima koji žive u potpuno ravnom okružju, poput Slavonije? Imaju li oni ikakve šanse konkurirati na planinskim utrkama? Odgovor je: Naravno da imaju! I ne samo to, zamislite samo taj osjećaj planinskog izazova i avanture te adrenalin koji Vas obuzima pri samoj pomisli. A tek zadovoljstvo nakon nastupa… Dakle, kako pristupiti ovom izazovu? Pomoći može i pokretna traka za trčanje. Podesite nagib prvo na 15% (početnici na 6-8%) te trčite što brže možete oko 300 metara. Zatim smanjite nagib za 2%, ali povećajte brzinu i držite tempo što duže možete. Nadalje, postavite traku na 5% (početnici na 2%) i trčite 300 metara. Povećajte nagib za 1% i trčite još 300 metara. Izaberite vertikalu koju želite postići te nastavite povećavati nagib sve dok ju ne postignete. Ili, podesite nagib na 15% (ili na 6-8%) te trčite 1,5 km. Zatim postavite nagib na 2% i trčite maratonskim tempom, pokušajte 6 do 9 km. Također, čak i u najravnijim dijelovima može se pronaći malo uspona na kojem možete vježbati, samo probajte istražiti svoju okolinu.

Kod odabira opreme za planinsko trčanje iskusni trkači obično se vode minimalističkim pristupom, tj. oprema treba biti što jednostavnija i manja. Ključne su tenisice za trčanje, one moraju biti udobne i ne smiju opterećivati. Trkačima u zahtjevnom planinskom okruženju koristi i dodatna oprema poput ruksaka, tajica te kompresijska oprema, poput kompresijskih čarapa i kompresijskih majica sa „dry fit“ tehnologijom koja će omogućiti respiraciju. Ovisno o vremenskim uvjetima, korisna može biti i zimska oprema.

Odlazak u prirodu probudit će u Vama osjećaj avanturizma, slobode i povezanosti sa svijetom koji Vas okružuje te pružiti zadovoljstvo postignutog cilja za koji ste zaslužni samo Vi i Vaš uložen trud i rad. Barem na kratko, vratite se prirodi i načinu života kakav su imali naši davni preci – postanite jedno s prirodom, daleko od civilizacije i tehnologije i tretirajte ju sa strahopoštovanjem!

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa