X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

Kako spriječiti sportske ozlijede

Podjeli članak

Iako su sportske ozlijede neminovna posljedica intenzivnijeg i dugotrajnijeg bavljenja bilo kojim sportom, ipak postoje načini na koje se one mogu pokušati spriječiti; a ako se dogode, da se njihov utjecaj na sportaša što više smanji. Neki su sportovi podložniji riziku od ozljeda od ostalih, a u nekima ih je gotovo nemoguće izbjeći. Ipak, u ovome ćemo vam članku dati nekoliko univerzalnih savjeta za sprečavanje ozljeda – prevencija je zasigurno bolji odabir od liječenja raznih lomova, išćašenja ili nateknuća koji mjesecima nakon mogu uzrokovati bol i smanjenu pokretljivost.

Pretpostavlja se da oko 10 % od ukupnog broja sportaša tijekom godine pretrpi neku vrstu ozlijede, a čak polovina od tih ozljeda mogla se spriječiti. Baš zato bitno je proučiti mjere prevencije; ozljeda, uz tjelesnu neugodu, jako utječe na sposobnost sportske izvedbe koja ne mora biti na istoj razini ni dugo nakon oporavka od ozlijede. Dovoljne su priče o sportašima kojima je teža ozljeda doslovce uništila karijeru.

Najčešći tipovi ozljeda su one mišićno koštanog sustava. U tu skupinu spadaju razne ozljede mišića, tj. udarci i otekline. Tu su razna uganuća i istegnuća koja mogu biti izrazito bolna. Najozbiljniji su lomovi kostiju i pucanje ligamenata koji sa sobom nose jako dugačko vrijeme oporavka.

Dakle, ozljede treba spriječiti, a čak polovicu je moguće spriječiti ako se slijede određena pravila. Najviše se ozljeda u SAD-u dogodi u bicikliranju, košarci, bejzbolu i američkom nogometu, no to je vjerojatno zbog njihove popularnosti, a ne opasnosti.

  1. Prije bavljenja sportskom aktivnosti potrebno se dobro zagrijati. Tipično zagrijavanje počinje s istezanjem i laganom tjelesnom aktivnosti koja pokreće mišiće koji su u tom sportu najaktivniji. Tako se tim mišićima osigurava dobra prokrvljenost, fleksibilnost i opskrba kisikom. I srce se prilagođava na povišenu raznu aktivnosti, kao i mozak.
  2. Ako se ozbiljnije bavite sportom, prije intenzivnih treninga neće pomoći samo istezanje. Trebali biste biti u dobroj formi, inače je šansa za zamorom mišića, koji povećava šanse za ozljedu,  znatno veće. Nakon dugog razdoblja neaktivnosti treba početi polagano s vježbama manjeg intenziteta.
  3. Uvijek nosite zaštitnu opremu, ako je sport ima. U nogometu to su, recimo, kostobrani. Oni drastično smanjuju opasnost od ozljede pri uklizavanju. U tenisu su to naprimjer štitnici za lakat koji sprečavaju pojavu teniskog lakta. Kad džogirate, osigurajte si kvalitetne tenisice koje vam odgovaraju i u kojima se noga osjeća udobno. Upijanje udaraca prilikom doskoka poželjno je, ali jačina upijanja ovisi o željama pojedinca. Dobre tenisice spriječit će da se poskliznete i krivo stanete i uganete gležanj, ali će spriječiti i manje opasne, ali vrlo iritirajuće žuljeve i otekline na nogama poslije dugog trčanja.
  4. Napravite pauze kad osjetite da više ne možete. Ako su vam mišići umorni, to znači da su nestali svi zaštitni mehanizmi od ozljeda – oni više ne mogu djelovati na razini na koju ih tjerate i svaka daljnja aktivnost drastično će utjecati na rast rizika od ozljeda.
  5. Postupno završavajte trening. Aktivnosti polagano smanjujte kako se trening bliži kraju. Ne treba odmah naglo prestati s aktivnosti, jer će se polaganim smanjivanjem otkucaji srca i disanje lakše normalizirati; sprečava se eventualna vrtoglavica koja nastaje zbog viška krvi koja, se u mišićima nakupi; te pomaže u čišćenju mišića od mliječne kiseline i drugih nusproizvoda koji uzrokuju upalu i umor. „Hlađenje“ od tjelesne aktivnosti ne treba trajati predugo; 10 minuta lagane aktivnosti je dovoljno.
  6. Naučite dobru tehniku; ovo posebice vrijedi za gimnastiku. Nepravilna tehnika odgovorna je za mnogo ozljeda u ovakvim sportovima, ali i u svakodnevnim uvjetima kao naprimjer u dvorani. I za dizanje utega postoje dobre tehnike koje treba svladati; štetne rezultate lošeg stava, tj. tehnike možda nećete odmah primijetiti, ali do ozljeda i smanjenih rezultata doći će kad-tad.

 

Ako do ozljeda ipak dođe, „prva pomoć“ za lakše ozljede jest ovakva:

- Prestanite sa sportskim aktivnostima dok se ne oporavite
- Na ozljedu redovito stavljajte hladne obloge (led)
- Elastičnim zavojem pokrijte ozlijeđeno mjesto kako bi se smanjilo oteknuće
- Ozlijeđeni ud držite na povišenom mjestu, također kako bi se smanjilo oteknuće.

Ako nakon nekoliko dana ove metode ne daju rezultata, preporučujemo da se obratite liječniku. Naravno, ozlijedite li se ozbiljnije, liječniku se treba obratiti u najkraćem mogućem roku! Bolje je da vam liječnik kaže da je sve u redu nego da vam se dogodi da ne odete i nešto vam krivo zaraste ili se ozljeda još pogorša. Nakon ozljede aktivnosti treba započeti postepeno od najmanjeg intenziteta da se mišići i ostatak tijela privikne na njih.

http://ferivisport.hr

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa

 

american express