X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Košarka je više od timske igre

Podjeli članak

Volite li s prijateljima gledati košarkaške utakmice? Divite li se akrobatskim skokovima, brzim okretima pri vođenju lopte i majstorskim ubacivanjima kroz obruč? Ako ste obožavatelj ove igre, vjerojatno ponekad i sami osjetite želju da je zaigrate na obližnjim terenima. Tokom proljetnih i ljetnih mjeseci slobodnih košarkaških terena gotovo i nema, što svjedoči sve većoj popularnosti igranja košarke kao vrhunskog oblika rekreacije.

Košarka, kao i svaki drugi sport, nosi sa sobom brojne koristi. Ono što ulažete u naporne treninge uskoro će vam se isplatiti. Prije svega, to je odličan tip vježbe, kako za djecu, tako i za odrasle. Košarka je sport u kojemu je naglasak na timskom radu, odnosno međusobnom pomaganju. To je neophodno da bi momčad postigla uspjeh.

Košarku je zbog sigurnosti najpoželjnije igrati u dvorani na drvenom parketu. Ipak, nitko rekreativcima ne brani da utakmicu odigraju na vanjskom terenu, što ekipnu igru tada čini zabavnijom. Najvažnije karakteristike košarke su brzina i okretnost. Upravo o njima ovisi hoće li igrač moći uspješno voditi loptu do protivničkog koša. Cijela igra zapravo se svodi na ubacivanje lopte u obruč, dodavanje suigračima, obrani koša vlastite momčadi i dribling.

Premda pravila igre nalažu da u igri sudjeluje deset igrača, uvijek možete zanemariti to pravilo i jednostavno se upustiti u igru jedan na jedan s prijateljem ili kolegom, što dodatno jača natjecateljski duh.

KAKO IGRANJE KOŠARKE KORISTI ZDRAVLJU?

Za ovaj sport potrebna je kondicija svih dijelova tijela, naročito ruku i nogu. Mnogi tvrde da je vještinu koordinacije pokreta najteže savladati. Nakon što je savladate, kako biste je održali, potreban je redovan trening. Igranje košarke uključuje učestalo i naglo kretanje, no isto tako i stajanje. Premda se službeno ne vodi kao aerobni sport, igranje košarke iziskuje stalno trčanje i skakanje koje pomaže očuvanju dobre kondicije i vitke linije, te dodatno povećava izdržljivost. Bacanje lopte sa velikih udaljenosti prema košu zahtijeva od igrača fizičku snagu, što znači da košarka pomaže razvoju i očuvanju mišićne mase. Kako biste dobro vidjeli smjer kretanja lopte i suigrača te izbjegli potencijalni sudar, morate držati oba oka stalno otvorena. Zato bismo mogli reći da košarka poboljšava i vid.

Postoji mnogo razloga za igranje košarke. Ne samo da doprinosi psihofizičkom zdravlju, ona poboljšava i socijalnu interakciju. Košarka je timski sport gdje se sklapaju velika prijateljstva i učvršćuju odnosi među ljudima. Ujedno, odličan je sport za sramežljive i povučene ljude zato jer se socijalne vještine lakše razvijaju kroz igru. Ove vještine su dragocjene za svakog čovjeka.

POTREBNA OPREMA ZA KOŠARKU

Za igranje košarke potrebno je izabrati kvalitetne tenisice i dresove za igru. Industrija košarkaške opreme vrlo je razvijena, najviše zbog činjenice da košarkaške tenisice u odnosu na ostale smanjuju maksimalnu silu opterećenja na meka tkiva donjih ekstremiteta prilikom izvođenja iznenadnih skokova. Svjetski poznati brandovi posebnu pozornost posvećuju izradi košarkaških dresova od najkvalitetnijih materijala kako bi vašoj koži omogućili zaštitu i smanjili mogućnost iritacije i pojave osipa. Ako s prijateljima često igrate na uličnim terenima, bilo bi dobro jednom godišnje uzeti novu, kvalitetnu loptu za košarku.

U životu vas osjećaj za timski rad i pomaganje drugima može daleko dovesti. Za djecu je ovo odlična rekreacija u kojoj se uče takvom timskom radu, a za odrasle nikad nije kasno da usvoje novu vještinu. Košarka  je pristupačna svima. Osim pozitivnih strana koje nosi, jako je i zabavan sport. Zato neka vas ne čudi da broj ljudi koji igra košarku raste iz dana u dan.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa