X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

Može li ispijanje većih količina tekućine tijekom trčanja biti opasno?

Podjeli članak

Preporuke o hidrataciji za vrijeme trčanja sporne su još od vremena kada je maraton postao sport. Nastavite čitati kako biste saznali koja je prava istina o ispijanju tekućine prilikom trčanja.

Postojalo je vrijeme kada su treneri zabranjivali trkačima ispijanje bilo kakve tekućine tijekom ili prije utrke. Namjera ovakve zabrane bila je da se spriječe grčevi ili osjećaj mučnine tijekom utrke. Na sreću, ta ideja pala je u drugi plan jer sve više i više trkača nije uspijevalo održati korak s posljedicama gubitka tekućine iz tijela.

Sljedeća ideja bila je održavati tijelo hidriranim puno prije nego što je to zapravo bilo potrebno. Stoga su trkači počeli nositi bočice s tekućinom te su se zaustavljali na svakoj stanici kako bi u svoje tijelo unijeli dovoljne količine tekućine kako ne bi podlegli toplinskom udaru. Međutim, čak i ova ekstremna ideja nije uspjela postići svoj cilj. Trkači su ovoga puta podlijegali hiponatremiji.

Hiponatremija

Hiponatremija je stanje prilikom kojeg se tijelo previše hidrira. Vjerovali ili ne, hiponatremija je opasnija od dehidracije, a u nekim slučajevima je i smrtonosna. Budući da je unos tekućine veći od količine koja je izgubljena tijekom utrke, u tijelu dolazi do manjka natrija. Simptomi su slični dehidraciji i uzrokuju povraćanje, zbunjenost ili slabost mišića. Davanje više tekućine trkačima koji su podlegli hiponatremiji može samo pogoršati situaciju. Višak tekućine će dodatno razrijediti razinu krvne soli te uzrokovati komu i smrt. Ova opasna situacija zahtijeva još veću pozornost jer trkači ne samo da nastoje sudjelovati u maratonima, već i u ultramaratonima s još većim udaljenostima. Trkači su također pod velikim pritiskom da svaki put ostvare bolje rezultate.

Postoje trkači koji su na stazi pet do šest sati bez prekida. Ispijanje vode bez stvarne potrebe za tekućinom, već samo iz mjere opreza zbog dehidracije, je zaista zabrinjavajuće. Ovakva strategija zasigurno uzima svoj danak.

Ono što bi svatko trebao imati na umu jest da potreba za vodom varira od osobe do osobe, a postoji nekoliko čimbenika koje treba sagledati prije dodatnog hidriranja. Postoji mnogo čimbenika povezanih s gubitkom tekućine u tijelu. Na primjer, u usporedbi s muškarcima, žene se manje znoje. Isto tako, čimbenici poput klime, terena, nadmorske visine, dobi, itd. doprinose potrebama hidratacije. Zanemarivanje ovih čimbenika može dovesti do hiponatremije.

Što treba poduzeti?

Problem je zaista ozbiljan jer manji unos tekućine rezultira dehidracijom, dok prekomjerni unos tekućine može prouzročiti hiponatremiju. Dakle, kako odrediti količinu tekućine koja je primjerena? Stručnjaci koji su istraživali oba aspekta, zaključili su da svaki trkač treba voditi računa o svojoj žeđi. Naravno, teško da je ovo najtočnije mjerilo, ali se u konačnici pokazalo kao najprimjerenije.

Osjećaj žeđi je fiziološka potreba svakog ljudskog bića. Odgovaranjem na tu potrebu problem se rješava u velikoj mjeri. Trkač mora osjetiti potrebu za vodom prije nego što u tijelo unese bilo kakvu tekućinu. Ako trkač ne žudi za vodom, onda je bolje da ju izbjegava. Suha usta ne moraju nužno biti indikator žeđi. Suha usta mogu biti uzrokovana teškim disanjem. Žeđ je instinkt kojeg nalazimo kod svih bića na Zemlji. Znanstveno gledajući, odgovaranje na žeđ najbolje je rješenje za ovaj problem. A što se tiče potrebe za natrijem, stručnjaci vjeruju da je normalna količina natrija koju unosimo putem obroka dovoljna za održavanje odgovarajuće razine tog minerala.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa

 

american express