X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Muškarci u tajicama - trijumf kompresijske odjeće u sportu

Podjeli članak

Kompresijska odjeća za muškarce polako, ali sigurno ulazi u svijet sporta. Saznajte koje su prednosti nošenja kompresijske odjeće prilikom bavljenja sportom.

Prošlo je više od 20 godina od filmske parodije Robin Hood: Muškarci u tajicama. Nećemo ocjenjivati kvalitetu humora tog filma, ali možemo reći da u današnje vrijeme uopće nije neobično vidjeti muškarce u tajicama, a da pritom nitko ne pokušava biti smiješan. U posljednjih pet godina, kompresijska odjeća za muškarce ušla je u sport na velika vrata. Čak i ako već nosite kompresijsku odjeću, postoji šansa da zapravo ne znate čemu ona točno služi.

Koje su prednosti kompresijske odjeće?

Svaki mali korak koji napravite tijekom treninga ili oporavka na kraju može biti od velike važnosti. Velike svote novca ulažu se u bolju opremu, zdravu prehranu, profesionalno osoblje, itd. Kako bi prodali svoje proizvode, proizvođači obećavaju velike stvari. Kada pričamo o kompresijskoj odjeći, neke od glavnih prednosti koje se spominju u reklamama su smanjivanje vibracija (stabiliziranje mišića u nogama), povećanje protoka krvi i opskrbljenosti mišića kisikom, smanjivanje mogućnosti ozljede i bolova u mišićima te otklanjanje mliječnih kiselina iz mišića.

Broj istraživanja koja su provedena u vezi kompresijskih proizvoda u sportu znatno se povećao zajedno s rastom popularnosti samih proizvoda. Postoje svakakvi rezultati jer su sama istraživanja vrlo raznovrsna. Neka istraživanja ispituju amatere, a neka elitne sportaše. Neka istražuju učinak kompresijske odjeće na cijelom tijelu, dok druga ispituju samo pojedine udove. Također, sva ova istraživanja pokrivaju različite sportove, različita sportska natjecanja i različite načine oporavka.

Gotovo sva istraživanja fokusiraju se na obećanja iz reklama. Jedno istraživanje pokazalo je da sportaši koji nose kompresijsku odjeću mogu prijeći veće udaljenosti i to pri većoj brzini. Drugo istraživanje provedeno na atletičarkama otkrilo je da kompresijska odjeća omogućava bolju ravnotežu u nogama (pogotovo sa zatvorenim očima). Određena istraživanja utvrdila su da kompresijska odjeća smanjuje bolove u mišićima, razinu umora, otekline i vrijednosti kreatin kinaze. Također je važno napomenuti kako nijedno istraživanje nije ustanovilo negativne učinke na performanse.

Kada biste trebali nositi kompresijsku odjeću?

Ako zbog nekih razloga ne preferirate nošenje kompresijske odjeće tijekom treninga ili utakmice, možete ju nositi prilikom oporavka ili putovanja. Također, mnogi sportaši tvrde kako kompresijska odjeća ima pozitivan učinak prije važnog natjecanja. NBA igrači nose kompresijsku odjeću tijekom treninga ili utakmice, ali ju češće nose prilikom višesatnog putovanja autobusom ili avionom. S druge strane, triatlonci tvrde kako im je kompresijska odjeća neudobna prilikom same utrke, ali ju nose nakon aktivnosti zbog bržeg oporavka.

Prilikom oporavka, kompresijsku odjeću biste trebali nositi dvostruko duže od vremena treninga od kojeg se oporavljate. Medicinska istraživanja ustanovila su da je postepena kompresija (čvršća na gležnju, labavija prema koljenu) učinkovitija, a količina kompresije je također presudna (20 mmHg poboljšava protok krvi, dok 30 mmHg zapravo sprječava protok krvi).

Zaključak

Kao što je to slučaj kod većine stvari, prednosti kompresijske odjeće vrlo su subjektivne. Sve ovisi o samoj osobi i sportu kojim se ta osoba bavi. U nekim slučajevima, kompresijska odjeća će vam pomoći tijekom treninga ili utakmice, a nekad će biti bolja prilikom oporavka ili putovanja. Svakako treba napomenuti da je više od 90% sportaša zadovoljno učinkom kompresijske odjeće. U najmanju ruku, kompresijska odjeća održavat će vaše noge toplima i zaštitit će vas od ogrebotina.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa