X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Odbojka je vrlo zanimljiv i dinamičan sport

Podjeli članak

Odbojka je timski sport s loptom u kojem se dvije ekipe od šest igrača natječu na terenu s mrežom na sredini. Radi se o sportu koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tijela.

Odbojku je 1895. godine izumio William G. Morgan u saveznoj američkoj državi Massachusetts. Morgan je bio direktor fizičkog odgoja u Holyokeu te je najprije na svojim satovima koristio košarku, koju je samo četiri godine ranije izumio James Naismith u Springfieldu udaljenom samo šesnaest kilometara. Morgan je smatrao kako je košarka primjerena za mlađe uzraste, ali je htio stvoriti manje grub sport za starije osobe.

Odbojka je zamišljena kao spoj određenih elemenata posuđenima iz tenisa, rukometa i košarke. Morgan je 1896. godine demonstrirao odbojku na konferenciji direktora fizičkog odgoja te je prisutnima objasnio kako je novo stvorena igra predviđena za dvoranu, ali se može igrati i na otvorenom. U igri je mogao sudjelovati neograničen broj igrača, a glavni je cilj bio održavati loptu u zraku te ju prebacivati preko mreže s jedne na drugu stranu.

Pravila igre

Cjelovita pravila igre su opsežna. Pojednostavljeno, moderna odbojka je timski sport u kojem se dvije momčadi natječu na terenu dimenzija 18 x 9 metara. Na sredini terena nalazi se mreža širine 1 m i dužine 9,5 m. Igralište je podijeljeno na dva polja središnjom linijom. Paralelne linije označavaju zonu napada, odnosno zonu obrane. Prostor za serviranje nalazi se iza zadnje linije. Igrači mogu servirati s bilo kojeg mjesta duž linije.

Početni udarac izvodi desni igrač zadnje linije prebacivanjem lopte u protivničko polje. Pravo serviranja stječe se ukoliko je servis izveden nepravilno ili kada se određena ekipa pokaže uspješnijom tijekom nadigravanja. Ekipa loptu smije dodirnuti tri puta za vrijeme jednog poena, dok isti igrač ne smije odigrati loptu dvaput zaredom. Ipak, blok se ne broji kao dodir. Nakon svakog osvojenog boda i prava na servis, cijela ekipa pomiče se za jedno mjestu u smjeru kazaljke na satu.

Razvitak odbojke diljem svijeta

Odbojka se prvotno širila po Sjedinjenim Američkim Državama putem sveučilišta. 1900. godine pojavila se u Kanadi, a zatim se počinje širiti po cijelom svijetu. Odbojka stiže u Europu i Afriku, a posebnu popularnost uživa u Aziji, gdje se dugo godina igrala s čak 16 igrača u polju. Danas je odbojka vrlo popularna u Brazilu, Europi (pogotovo u Italiji, Nizozemskoj i zemljama Istočne Europe), Rusiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Odbojka kao natjecateljski sport

Odbojka je prvi put na Olimpijskim igrama predstavljena 1924. godine u Parizu, kao dio demonstracije američkih sportova. Ipak, odbojka je imala status sporta namijenjenog prvenstveno za zabavu i rekreaciju sve do tridesetih godina prošlog stoljeća. Nakon osnutka Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB) 1947. godine, odbojka se intenzivno promovira u cijelom svijetu kao natjecateljski sport. Organiziraju se međunarodni turniri te se odbojka uvrštava u program Olimpijskih igara. Međunarodna odbojkaška federacija prvotno je imala 14 zemalja članica, dok ih danas ima 218, što ju čini najvećim međunarodnim sportskim savezom u svijetu.

Odbojka je danas brz i svestrani sport koji od igrača zahtijeva brze reakcije, sabranost i snalažljivost. Iako nije kontaktni sport, igrači nose štitnike za koljena zbog čestih padova. Tijekom posljednjeg desetljeća odbojka doživljava sve veći napredak, a kvaliteta igre i gledanost na međunarodnim natjecanjima neprestano rastu.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa