X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Odbojka na pijesku – crtice iz povijesti

Podjeli članak

Odbojka na pijesku omiljena je ljetna sportska aktivnost, ali i razonoda. Ne zahtijeva puno opreme – ne trebaju vam tenisice, cipele, čak niti majica; dosta su samo kvalitetna odbojkaška lopta i mreža – i savršen je način za provoditi vrijeme tijekom ljetnih dana. Njezina izrazita popularnost ponukala je gradove i općine da sagrade posebne terene za odbojku, pogotovo na plažama, ali i u unutrašnjosti.

O samim pravilima igre već smo pisali u jednim od prethodnih članaka, a sada vam donosimo zanimljivosti kako o samoj igri, tako i o njezinoj povijesti.

Samu odbojku izmislio je 1895. godine američki trener William G. Morgan, koji joj je tada nadjenuo ime Mintoinette, kao dvoranski sport s manje kontakta i napora od košarke, koja je tada već dobivala na popularnosti. Pet godina nakon toga napravljena je prva službena odbojkaška lopta, a veliki faktor u širenju njezine popularnosti bio je Prvi svjetski rat. Naime, savezničkim su vojnicima podijeljene na tisuće lopti, pa su tako odbojku donijeli u manje-više sve zemlje u kojima se vodio rat.

Međunarodna odbojkaška federacija osnovana je 1947., a odbojku na pijesku kao legitimnu varijantu priznala je 1987. godine. Dosta je to vremena od početaka odbojke na pijesku, koja je zapravo nastala nedugo nakon „originala“. Prva je utakmica odbojke na pijesku odigrana već 1915. godine, gdje drugdje nego na plaži u sunčanim Havajima. Nedugo zatim su se počela odvijati i natjecanja u između različitih tzv. Beach klubova, koji su bili nešto slično današnjim sportskim udrugama mladih. Toga je najviše bilo na jugozapadu SAD-a, u područjima oko Los Angelesa, koje je poznato po lijepim plažama.

U početku se odbojka na pijesku igrala sa po šest igrača po ekipi, a zanimljiva je anegdota o porijeklu današnjeg pravila da se ona igra u parovima. Naime, Paul „Pablo“ Johnson, koji je igrao odbojku za klub Santa Monica iz Los Angelesa, jednog se ljeta, točnije onog 1930. godine zaželio zaigrati malo odbojke na pijesku. Došla su mu samo trojica prijatelja, a ostali su kasnili te mu ih se nije dalo čekati. Pala je odluka da probaju igrati dva na dva, u parovima. Pokazalo se to punim pogotkom i od tada se odbojka na pijesku većinom tako i igra.

U drugoj polovici 20. stoljeća odbojka na pijesku konstantno je dobivala na popularnosti. Tako je 1992. u Barceloni bila je uvrštena kao demonstracijski sport, da bi napokon 1996. godine bila uvrštena kao natjecateljski sport na Olimpijskim igrama, i to u muškoj i ženskoj disciplini; miješanih parova nema. U sportu uvjerljivo dominiraju Sjedinjene Američke Države i Brazil, koji su zajedno osvojili više od dvije trećine zlatnih medalja.

Tereni na kojima se igra odbojka na pijesku nešto su manji od onih odbojkaških (16 sa 8 metara) zbog samih svojstava terena – nije lako brzo se kretati po pijesku. Ne postoje fiksne pozicije za igrače; taktika je obično da jedan igra na lijevoj, a drugi na desnoj strani, a izmjene nisu dopuštene. Zbog utjecaja vremenskih prilika (vjetra koji nosi loptu) na igru, igrači mijenjaju strane nakon svakih sedam poena u prva dva seta, tj. nakon svakih pet u trećem setu. Za povremeno igranje na plaži ova vam pravila, dakako, neće biti previše bitna.

Zanimljive su kontroverze koje je stvorila službena odluka Međunarodne odbojkaške federacije 1999. godine kojima se standardizira izgled odjeće za igru. Propisano je da se igra u kupaćem odijelu – kratkim hlačicama za muškarce i jednodijelnom badiću ili bikiniju za žene. Neki smatraju da to odvlači pozornost sa samog sporta na atraktivnost igrača i igračica. Nismo u stanju provjeriti tu tvrdnju, ali prilično smo sigurni da njegovoj popularnosti sigurno ne odmaže. Odbojka na pijesku jako je popularna i u nudista, koji su je prigrlili već od samih početaka i redovito je igraju na plažama. 

Kao savjet ako sami namjeravate igrati odbojku na pijesku svakako preporučamo dobro se zaštititi od sunca zaštitnom kremom, a za maksimalnu zabavu obavezno nabavite kvalitetnu opremu za odbojku - posebno kvalitetnu odbojkašku loptu. Odbojka, bilo dvoranska, bilo na pijesku, sjajan je način da ostanete tjelesno aktivni. To je aerobna vježba koja aktivira gotovo sve mišićne skupine i tako poboljšava tonus mišića, a osobito je dobra za mišiće ruku i prepona. Dobra je i za poboljšanje koordinacije, spretnosti i ravnoteže, a ne treba zanemariti ni društvenu komponentu zabave i razgovora tijekom igre, što je često i glavni razlog zbog kojeg se ona igra.

I mi vam možemo pomoći u opremanju – u asortimanu nudimo Mikasine lopte za odbojku, kao i mreže i antene za svaki džep. Ako vam fali sportskih hlačica, također smo tu za vas. Želimo vam puno zabave ovoga ljeta!

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa