X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Odbojka na pijesku kao savršen sport za zabavno i aktivno ljeto

Podjeli članak

Odbojka na pijesku je vrlo jednostavna igra. A igranje na plaži pruža dodatnu dimenziju zabave i uživanja koju dvoranska odbojka ne sadrži. Postoje četiri osnovne razlike između dvoranske odbojke i odbojke na pijesku.

Ako volite igrati odbojku, probajte ljeti promijeniti teren. Odbojka na pijesku je momčadski sport koji je posljednjih godina postao iznimno popularan. Ipak, prije nego što prijeđete s parketa na vrući pijesak, imajte na umu sljedeće stvari:

Veličina terena

Tereni za dvoransku odbojku i za odbojku na pijesku značajno se razlikuju prema veličini. Dvoranski tereni veličine su 18 x 9 metara. Tereni za odbojku na pijesku malo su manji, odnosno 16 x 8 metara. Crte terena označavaju se posebnim trakama za označavanje. Ako se pitate zašto je teren za odbojku na pijesku manji, probajte bočno trčati po pijesku s jedne strane terena na drugu pa ćete vidjeti da to nije nimalo lako. Manji teren omogućuje da lopta dulje ostane u igri i da izmjene budu zabavnije.

Lopte

Lopte za dvoransku odbojku su proizvedene od kože i teže su od lopti za odbojku na pijesku. U dvoranskoj odbojci važna je snaga, a teže lopte se brže kreću i možete ih jače udariti.

Lopte za odbojku na pijesku su mekanije, lakše i malo veće od lopti za dvoransku odbojku. Zbog manje težine mogu duže ostati u zraku, a iskusni igrači mogu koristiti vjetar u svoju korist.

Ako želite ozbiljno igrati odbojku na pijesku ili barem izgledati kao profesionalac, onda kupite žuto-bijelu Mikasa loptu za odbojku na pijesku. To je bila službena lopta natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Broj igrača

Momčadi dvoranske odbojke broje po šest igrača. Svaka osoba ima specijaliziranu ulogu. Tijekom igre događaju se složene rotacije i izmjene igrača kako bi svaka osoba ostala na svom namijenjenom položaju.

Odbojka na pijesku obično se igra u parovima. Ne postoje posebni položaji, samo lijeva i desna strana terena. Većina igrača je svestrana i mogu podjednako dobro udarati, podizati ili blokirati loptu.

Na višim razinama jedan od igrača specijalizira se za blokiranje, a drugi za podizanje lopte. Međutim, ako tek učite igrati, onda izaberite svoju stranu i dijelite odgovornost. Ako želite ozbiljno igrati, onda nemojte igrati s više od dvije osobe u momčadi. Ako ste na teren doveli mnoštvo prijatelja dok vam s kazetofona trešti glasna glazba, onda je očito da vas više zanima zabava, a ne razvijanje igračke vještine.

Bodovanje

Dvoranska odbojka se igra na tri dobivena seta. Momčad koja prva dođe do 25 bodova osvaja set. Ako igra dođe do petog, odlučujućeg seta, taj set se igra samo do 15 bodova. Momčadi mijenjaju strane nakon svakog seta. U odbojci na pijesku meč se igra na dva dobivena seta. Svaki set se igra do 21 boda. Treći, odlučujući set, također se igra na 15 dobivenih bodova.

U obje igre set morate osvojiti s barem dva boda razlike. Još jedna sličnost je da ne morate servirati da biste osvojili bod. Tkogod pobijedi u izmijeni, dobiva bod.

Jeste li spremni? To su osnove, a sada je vrijeme da iz dvorane izađete na sunce. Nabavite osnovnu opremu za odbojku i pokušajte na nov način zaigrati svoju omiljenu igru.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa