X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Novosti /

Olimpijske igre 2016. u Brazilu

Podjeli članak

Nakon Europskog nogometnog prvenstva slijedi nam još jedan sportski događaj koji obuhvaća nevjerojatno velik broj disciplina i preko 10 000 sportaša. Radi se, naravno, o Olimpijskim igrama koje se ove godine održavaju u Brazilu, u gradu Rio de Janeiru. Održavaju se od 8. do 25. kolovoza, tako da ćete i za vrućih ljetnih dana imati priliku pratiti zanimljive sportove koje inače moždane biste imali prilike.

Na Igrama sudjeluju sportaši iz 206 nacionalnih olimpijskih odbora. Po prvi se puta natječe Kosovo i Južni Sudan, a na ovim Igrama tu je i ekipa sastavljena od 10 izbjeglica, uglavnom iz Južnog Sudana i Sirije. Ove Olimpijske igre broje 28 disciplina, što je za dvije više nego na prošlima u Londonu. Te nove discipline su ragbi sedam i golf. Ragbija na Olimpijskim igrama nije bilo od 1924., ali je i tada bio u drugome obliku. Golf se vraća nakon 112 godina neigranja, a veliki sportaši kao što su Tiger Woods obećali su podršku i sudjelovanje i na nadolazećim Igrama kako bi isti opstao. Valja napomenuti da je pojam sporta ovdje vrlo uzak; naime pod jedan sport često potpada hrpa disciplina koji se inače u govoru nazivaju sportom. Atletika, naprimjer, broji 47 disciplina, a plivanje i vaterpolo na OI spadaju pod jedan sport – vodene sportove.

Rio de Janeiro za domaćina je odabran krajem 2009. u Kopenhagenu, a u uži su odabir uz Rio ušla još tri grada – Madrid, Chicago i Tokio, gdje će se za četiri godine održavati iduće Olimpijske igre. Zanimljivo je da su ove Igre prve koje se zapravo održavaju u cijelosti po zimi u državi domaćinu, a i treće su igre uopće koje se održavaju na južnoj polutki. Olimpijska baklja, koja se tradicionalno pali na Herinom hramu u Olimpu u Grčkoj, prošla je kroz Grčku i Švicarsku te kroz preko tristo brazilskih gradova.

No kako to inače biva, ništa ne prolazi bez kontroverzi, pa se šuškalo da je Brazil na razne načine (atraktivnim Brazilkama) podmitio Odbor, a iz Dohe u Kataru, koja nije prošla uži izbor selekcije, žalili su se na zapostavljanje arapskog svijeta. Katar je odbijen jer su planirali Igre održati u listopadu, što ne odgovara sportskom kalendaru. Do još jednog skandala došlo je nedavno kada je Rusiji zabranjeno sudjelovanje u atletskim disciplinama zbog dopinga. Atletičari se mogu natjecati kao neovisni sportaši, ali samo ako su doping test proveli van granica Rusije. Za sada su samo dvije atletičarke dobile tu dozvolu.

Postoji i mnogo bojazni što se tiče sigurnosti i zdravstvenih rizika; stopa kriminala razmjerno je visoka, a uz nedavnu pojavu Zika virusa i štrajkova javnih službenika situacija se još više zakomplicirala. Tu je i sveprisutan strah od terorističkih napada. Neki su doveli u pitanje sposobnost Brazila da dovede infrastrukturu u red. Ipak, za sada se čini da sve ide po planu. Olimpijsko selo najveće je do sad i njegova je izgradnja koštala oko 700 milijuna eura, no čini se da zbog štednje sobe neće imati televizore. Kako bi se visokim sportašima osigurao komfor, kreveti su dugi 2 metra, a mogu se i dodatno produžiti.

Bilo kako bilo, očekuje nas veliki spektakl u mnoštvu sportova. Moći ćemo pratiti sportove koje inače ne gledamo, kao što su triatlon ili veslanje, a to je i prilika da se o tome svemu nešto i nauči. Hrvatska na Olimpijske igre šalje 86 sportaša koji će se natjecati u 17 sportova. Zastavu nosi Josip Pavić. Nakon osam godina pauze u natjecanje se vraćaju košarkaši, a očekivanja su velika od naših vaterpolista i rukometaša. Po prvi puta imamo natjecateljicu u skokovima u vodu, mladu Marcelu Marić. U tenisu nas predstavljaju Čilić, Čorić, Draganja i Ana Konjuh. Tu je i gimnastičar Filip Ude i naša bacačica Sandra Perković. Smatramo da nije nerealno da i Hrvatska odnese doma koje zlato zahvaljujući našim izvrsnim sportašima.

Zanimljivost je da na ovim Olimpijskim igrama sudjeluje najstarija gimnastičarka u povijesti Igara, Oksana Čusovitina, četrdesetjednogodišnjakinja iz Uzbekistana.

Neke će se nogometne utakmice održati dva dana prije službenog otvaranja, a na dan otvaranja održava se streličarstvo. Za mladu nogometnu reprezentaciju zaigrat će Neymar, u pokušaju da se osvoji olimpijsko zlato. Očekujemo pravu poslasticu u vidu atletike, gdje će Usain Bolt na svojim posljednjim Igrama pokušati osvojiti sve što se osvojiti da.

Očekuju nas zanimljiva dva tjedna zanimljivih sportova i natjecanja. Uvjereni smo da će svatko pronaći nešto za sebe. Ipak, mali bi problem mogao biti u vremenskim zonama – Brazil je nekih četiri sata ispred nas, što znači da će se većina disciplina prenositi dosta kasno. Svejedno, radi se o natjecanju koje niti jedna sportski savjesna osoba ne bi smjela propustiti.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa