X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

Ravnoteža je vještina potrebna u svakom sportu

Podjeli članak

Iako se održavanje ravnoteže čini vrlo jednostavnim, ravnoteža nije jednostavna vještina. Saznajte zašto je ravnoteža bitna, kako se procjenjuje i kako ju možete poboljšati.

Tijekom posljednjeg desetljeća sportaši su postigli nevjerojatne razine fizičke spremnosti. Međutim, samo zato što ste fizički snažni i naočigled mišićavi ne znači da je vaše tijelo u ravnoteži. Naravno, ravnoteža može biti širok pojam. Sa znanstvenog stajališta, ravnoteža se definira kao sposobnost tijela da održi stabilnost svoga težišta. Međutim, ta ravnoteža ili stanje stabilnosti, kao što je simetrija između desne i lijeve strane tijela, mora biti postignuta u cijelom tijelu.

Zašto je ravnoteža bitna?

Ravnoteža je ključna prije nego što se napravi bilo kakva kretnja. Na primjer, u košarci, ravnoteža mora biti neprekidno uspostavljena kako biste se mogli kretati s jedna strane terena na drugu. Kod elitnih sportaša, kretnje su toliko automatske da ljudi često podcjenjuju važnost dobre ravnoteže. Ravnoteža pomaže da zadrži pokrete koordiniranima i učinkovitima, ona osigurava bolju svijest o tijelu i jača proprioceptivne sposobnosti.

Istraživanja su pokazala da u nekim sportovima poboljšana ravnoteža vodi do boljih rezultata. Na primjer, otkriveno je da je sposobnost održavanja labilne ravnoteže povezana s maksimalnom brzinom klizanja u hokeju na ledu i boljim rezultatom u golfu. Od iznimne važnosti je i činjenica da je ravnoteža snažno povezana s prevencijom ozljeda. Uspješno održavanje ravnoteže u raznim sportovima doprinijelo je smanjenju ozljeda gležnja i koljena. Ravnoteža je jedan od razloga zašto je neke nogometaše (poput Lionela Messija) teško srušiti u dvoboju, čak i prilikom prekršaja.

Kako procijeniti sposobnost održavanja ravnoteže?

Procjena ravnoteže je vjerojatno najbitniji zadatak jer postoje mnoge metode, a optimalan pristup uvelike ovisi o sportašu i o sportu.

Stabilna ravnoteža može se procijeniti različitim varijacijama jednostavnog stajanja na jednoj nozi.

Što se tiče labilne ravnoteže, jedna od najpopularnijih metoda ispitivanja je test koji zahtijeva od sportaša da održava ravnotežu na jednoj nozi dok pomiče suprotnu nogu. Prilikom ovog testa, sportaši moraju koristiti snagu, fleksibilnost i propriocepciju. Ovaj test se također koristi u svrhu identificiranja rizika od ozljeda.

Međutim, ne treba zaboraviti da je tijelo cjelina i mora biti testirano u skladu s vještinama povezanima uz određeni sport kojim se sportaš bavi. Kako se ravnoteža uspostavlja kroz suradnju različitih sustava, svi ti sustavi moraju biti uzeti u obzir prilikom testiranja. Na primjer, u košarci lopta može biti uključena u postupak ispitivanja kako bi se procijenila koordinacija između gornjeg i donjeg dijela tijela sportaša.

Kako poboljšati ravnotežu?

Nove tehnologije donijele su naprednije i složenije načine poboljšavanja ravnoteže. DBS sustav koristi platformu s posebnim softverom koji daje vizualne i audio povratne informacije o stabilnoj i labilnoj ravnoteži sportaša tijekom kretnji koje su specifične za određeni sport.

Ravnoteža se zapravo može vrlo jednostavno trenirati kroz razne sportove ili isprobavanjem novih aktivnosti. Osnovna ideja je da dovodite vaše tijelo u nove položaje i isprobavate nove kretnje. To možete postići korištenjem nove opreme (na primjer, medicinske lopte).

Ono što možemo zaključiti jest da je ravnoteža nešto što svi sportaši moraju imati jer im može pomoći u poboljšanju performansi, koordinaciji pokreta i izbjegavanju ozljeda. Ravnoteža može biti jednostavno procijenjena i poboljšana. Važnost ravnoteže sumirana je u jednoj afričkoj izreci: „Kada postoji nesporazum između lijeve i desne noge, cijelo tijelo padne“. Sportaš s dobrom ravnotežom ima dobru koordinaciju i kontrolu nad svojim tijelom, bez obzira na situaciju.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa

 

american express