X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Ritmička gimnastika

Podjeli članak

Ritmička gimnastika je pojedinačni ili timski sport u kojem natjecateljice koriste rekvizite. Ritmička gimnastika vrlo je zahtjevan sport koji obuhvaća elemente baleta, gimnastike i plesa.

Priča ritmičke gimnastike počinje prije 3.500 godina u drevnom Egiptu, gdje se poticalo estetsko izražavanje ljudskog oblika, a ljepota se uzdizala na kultni status. Dokazi za to mogu se naći u obliku prikaza na drevnoj lončariji, grobovima, grobnicama, pa čak i na pročeljima nekih piramida.

Ključne osobe čije su ideje pomogle oblikovati modernu ritmičku gimnastiku tijekom 18., 19. i 20. stoljeća su Jean-Georges Noverre, Francois Delsarte i Rudolf Bode. Oni su poticali korištenje pokreta i plesa kao načina umjetničkog izražavanja i vježbe raznih dijelova tijela.

Osnove ritmičke gimnastike

Ritmička gimnastika vježba se pomoću rekvizita (vijača, lopta, obruč, čunjevi, traka) uz glazbu. Ritmička gimnastika je sport koji zahtijeva i obuhvaća veliku količinu fleksibilnosti, snage, agilnosti, spretnosti, izdržljivosti i koordinacije ruku i očiju. Olimpijska ritmička gimnastika rezervirana je samo za pripadnice ženskog spola. Pobjednica je natjecateljica koja dobije najviše bodova, koje dodjeljuje žiri sudaca za skokove, piruete, ravnotežu, rukovanje rekvizitima i izvedbu. Koreografija mora pokrivati cijeli podij i sadržavati sve vrste pokreta. Svaki pokret zahtijeva visoku razinu atletskih sposobnosti.

Natjecateljice započinju s treningom u ranoj dobi te uglavnom dostižu vrhunac u kasnim tinejdžerskim godinama (između 15 i 19). Ipak, u modernije doba gimnastičarke sve češće dostižu vrhunac u ranim, pa čak i kasnim dvadesetim godinama. Najbolje ritmičke gimnastičarke moraju imati mnoštvo kvaliteta, od kojih su najvažnije ravnoteža, fleksibilnost, koordinacija i snaga. One također moraju imati određene psihološke atribute kako bi se mogle natjecati pod velikim pritiskom. Radi se o natjecanju u kojem ih samo jedna pogreška može koštati medalje.

Rekviziti koji se koriste u ritmičkoj gimnastici

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) određuje rekvizite koji će se koristiti u natjecanjima. Uvijek se koristi samo četiri od pet mogućih rekvizita. Gimnastičarka rukuje jednim rekvizitom. U timskom nastupu može se koristiti najviše dva rekvizita tijekom kojeg natjecateljice mogu između sebe razmjenjivati rekvizite u bilo kojem trenutku.

Lopta

Napravljena je od gume ili sintetičkog materijala pod uvjetom da ima istu elastičnost kao guma. Promjer lopte varira između 18 i 20 cm te mora imati minimalnu težinu od 400 g. Lopta može biti bilo koje boje. Osnovne elemente rutine s loptom čine bacanje i hvatanje, odskakivanje i kotrljanje po tijelu ili podu.

Traka

Napravljena je od satena ili nekog drugog sličnog materijala bilo koje boje. Traka mora težiti najmanje 35 g, širine od 4 do 6 cm te dužine od najmanje 6 m za seniore i 5 m za juniore. Obvezni elementi rutine s trakom su krugovi, zmije, spirale, bacanje i mali zamasi.

Obruč

Može biti napravljen od plastike ili drveta, pod uvjetom da zadrži oblik tijekom rutine. Unutarnji promjer obruča varira između 51 i 90 cm te mora imati minimalnu težinu od 300 g. Obruč može biti prirodne boje, a može biti djelomično ili potpuno prekriven s jednom ili s više boja. Osnovni elementi rutine s obručem su rotacija oko ruke ili tijela, kotrljanje, bacanje i prolasci kroz i preko obruča.

Čunjevi

Napravljeni su od drveta ili sintetičkih materijala. Dugački su 40 do 50 cm i teže oko 150 g. Osnovni elementi rutine s čunjevima su guranje, mali krugovi, bacanje i hvatanje s kuckanjem.

Vijača

Može biti napravljena od konoplje ili sličnih sintetičkih materijala koji posjeduju osobine lakoće i savitljivosti. Dužina je proporcionalna visini gimnastičarke. Vijača mora biti obojana (cijela ili djelomično). Osnovni elementi rutine s vijačom su skokovi i preskakanje.

Popularnost ritmičke gimnastike je u porastu. Ovaj sport najpopularniji je u Bugarskoj, Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog bloka. Ipak, zabilježeno je znatno zanimanje i u drugim državama diljem Europe i svijeta kao što su Španjolska, Italija, Grčka, Brazil, Njamačka, Švicarska, Izrael, Kina i Japan.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa