X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Rukomet - izuzetno dinamičan i brz momčadski sport

Podjeli članak

Rukomet je momčadski sport u kojem se natječu dvije momčadi od sedam igrača. Postoji nekoliko varijacija rukometa što ga čini prilagodljivim za sve uzraste te vrlo atraktivnim za igranje.

Postoje dokazi da su žene antičkog Rima igrale jednu vrstu rukometa pod imenom expulsim ludere. Također postoje zapisi o sličnim igrama u srednjovjekovnoj Francuskoj te među grenlandskim Inuitima. Moderni rukomet kakvog ga poznajemo danas potječe iz sjeverne Europe - i to iz Danske, Njemačke, Norveške i Švedske. Prva pisana pravila rukometa postavio je danski učitelj tjelesnog odgoja, poručnik i osvajač olimpijske medalje Holger Nielsen. Rukomet se na Olimpijskim igrama prvi put pojavio 1936. godine u Berlinu. Igrao se na vanjskom terenu na travi, vrlo sličnom nogometnom terenu.

Procvat dvoranskog rukometa

Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, dvoranski rukomet doživljava veliki procvat i napredak u skandinavskim zemljama. Ovaj sport se ponovno pojavljuje na svjetskoj pozornici kao dvoranski rukomet na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. godine. Rukomet je danas najpopularniji u kontinentalnoj Europi, čije su momčadi osvojile gotovo sve medalje na svjetskim natjecanjima od 1938. godine. Također uživa popularnost na Dalekom istoku, sjevernoj Africi i Brazilu.

Pravila igre

Rukomet se igra na terenu čija dužina iznosi 40 metara, a širina 20 metara, s po jednim golom sa svake strane. Cilj igre je ubaciti loptu u protivničku mrežu i postići više golova od protivničke ekipe. Igrači smiju loptu dodirivati rukama, dodavati je i šutirati prema golu. Svi igrači smiju se slobodno kretati po terenu, osim u označenom prostoru 6 metara ispred oba gola. Svaki igrač smije napraviti do tri koraka držeći loptu u ruci, dok za svaki sljedeći korak mora voditi loptu odbijajući ju od poda ili ju mora dodati suigraču. Utakmica se sastoji od dva poluvremena od 30 minuta. Nakon isteka vremena, pobjeđuje momčad koja je postigla više golova.

Lopte za rukomet

Rukometna lopta mora biti okrugla te izrađena od kože ili umjetnog materijala. Površina joj ne smije biti sjajna ili skliska kako bi ju igrač mogao čvrsto držati u jednoj ruci. Veličina lopte, odnosno njezin opseg i težina, ovisi o kategorijama natjecanja za koje se koristi. Osim nekoliko veličina lopti za seniore i kadete, također postoje i lopte za mini rukomet. Takve lopte namijenjene su za dječake i djevojčice između 8 i 14 godina te su znatno manje kako bi ju djeca mogla kontrolirati kao što to odrasli čine s većim loptama.

Tenisice za rukomet

Rukomet je sport u kojem je količina raznovrsnosti pokreta možda veća nego u bilo kojem drugom sportu. Tijekom svake utakmice rukometaši naprave ogroman broj raznih pokreta poput skokova, doskoka, sprintova, naglih promjena smjera u driblingu, padova i ustajanja. Stoga je od iznimne važnosti da rukometaši imaju potporu za takvu pokretljivost i prevenciju od ozljeda. Adidas Court Stabil 11 tenisice za rukomet pomno su izrađene da stopalu pruže maksimalnu stabilnost. Čvrst materijal pruža stopalu vrhunsku potporu zbog čega višesmjerno kretanje postaje lakše nego u tenisicama koje nisu namijenjene isključivo rukometu.

Rukomet na pijesku

Ovu varijaciju rukometa karakterizira iznimno dinamičan i atraktivan način igranja. Pravila se dosta razlikuju od dvoranskog rukometa. Na primjer, utakmica je podijeljena na dva seta, a ako pogodak postigne golman, tada se pogodak boduje 2 boda. Momčad mora osvojiti dva seta kako bi pobijedila. Ukoliko svaka momčad osvoji po jedan set, tada se igra šut-aut tijekom kojeg 5 igrača svake ekipe naizmjenično izvode udarce. Kod rukometa na pijesku naglasak je na pristupačnosti i zabavi. Takva filozofija ove inačice rukometa ima smisla jer se uglavnom igra na plažama tijekom ljeta.

Postoji nekoliko različitih varijacija rukometa poput dvoranskog rukometa, rukometa na pijesku i mini rukometa. Takva prilagodljivost i raznolikost osigurava rukometu sjajnu budućnost jer se radi o zanimljivom i zabavnom sportu kojim se mogu baviti profesionalci, amateri, pa i djeca.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa