X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Recenzije /

Sanjkanje - zimska razbibriga, ali i olimpijski sport

Podjeli članak

Sanjkanje je zimska aktivnost koja se prakticira u cijelom svijetu. Uglavnom se povezuje s dječjom zabavom, ali čitave obitelji uživaju u sanjkanju. Također ne smijemo zanemariti činjenicu da je sanjkanje prisutno i na Olimpijskim igrama.

Sanjkanje je vožnja po strmim, zaleđenim ili snježnim površinama na sanjkama. Prilikom vožnje sanjki, sanjkaš ili više njih sjede na sanjkama s nogama prema naprijed. Iako se kod nas uglavnom povezuje s dječjom i obiteljskom razbibrigom, sanjkanje ima dugu praktičnu povijest, kao i profesionalnu, natjecateljsku stranu.

Rekreativno sanjkanje

Prva vožnja sanjkama niz brdo je najvažnija, ali i najteža jer određuje put sanjki za sljedeće vožnje. Sanjke trebate usmjeriti na najuzbudljiviji put, a po mogućnosti možete i malo vijugati kako bi vožnja niz brdo bila brža ili uzbudljivija. Drugi načini poboljšavanja vožnje uključuju zaokrete, vožnju sanjki ležeći na trbuhu ili zatvaranje očiju. Istodobnim trčanjem i guranjem sanjki prije nego što skočite na njih možete stvoriti dodatni zamah i još više povećati brzinu vožnje.

Oprema za sanjkanje

Naravno, najpotrebnija oprema za sanjkanje su same sanjke. Danas postoji nekoliko vrsta sanjki, a sve imaju svoje prednosti i nedostatke. Također postoje i improvizirane sanjke, koje ponekad mogu biti i brže od kupovnih, poput velike industrijske najlonske vreće koja je ispunjena slamom.

Osim sanjki, svakako ne smijemo zanemariti toplu i udobnu odjeću i obuću. Kvalitetna zimska obuća bitna je jer će održavati vaša stopala toplima i suhima. Budući da sanjkanje može završiti i padom sa sanjki i valjanjem po snijegu, zimske jakne su također od iznimne važnosti. Naravno, rekreativno sanjkanje prate i razne druge zimske aktivnosti poput grudanja i igranja u snijegu, stoga su tople rukavice i kape svakako preporučljive.

Natjecateljsko sanjkanje

Natjecateljsko sanjkanje prvi put se pojavilo u Norveškoj i Švedskoj tijekom 15. stoljeća. Moderno sanjkanje (koje uključuje skeleton i bob) potječe iz St. Moritza u Švicarskoj, gdje su tijekom 19. stoljeća gosti na zimovanju prilagodili sanjke za dostavu u rekreacijske svrhe. To se ubrzo proširilo u Davos i druge švicarske gradiće i sela.

Moderno natjecateljsko sanjkanje započelo je u Davosu 1883. godine. Australijski student George Robertson osvojio je utrku za koju se pretpostavlja da je prva međunarodna utrka sanjki u svijetu. Pobijedio je 19 drugih natjecatelja iz Engleske, Njemačke, Nizozemske, Švedske, Švicarske i Sjedinjenih Američkih Država u utrci od 4 kilometra na cesti između St. Wolfganga i Klostersa. Uskoro je razvijeno i profesionalno sanjkanje, skeleton i bob.

Međunarodni olimpijski odbor 1926. godine objavio je kako su bob i skeleton postali punopravni olimpijski sportovi. Ipak, sanjkanje se na olimpijskom programu našlo tek 1964. godine u Innsbrucku, dok je skeleton tek 2002. godine dodan kao dio trajnog olimpijskog programa tijekom Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju.

Sanjke kao vrsta prijevoza

Praktično korištenje sanjki vrlo je rašireno. Sanjke su nastale na područjima gdje je snježni pokrivač prisutan kroz veći dio godine. Sanjke se koriste kao način prijevoza robe i ljudi. U snježnim uvjetima, sanjke su mnogo učinkovitije od prijevoznih sredstava s kotačima. Rani modeli sanjki dolazili su u više veličina. Neke su vukli ljudi, dok su druge, veće sanjke, morali vući psi, konji ili volovi. Sanjke su koristili Vikinzi, kao i plemena Sjeverne Amerike.

Sanjkanje ima dugu povijest i sjajnu budućnost. Dok god je snijega, sigurno je da će ljudi uživati u raznim zimskim radostima poput sanjkanja. Za većinu ljudi, sanjkanje je izvrsna obiteljska razonoda, ali za prave entuzijaste, sanjkanje je također ozbiljan natjecateljski sport.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa