X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Recenzije /

Starke

Podjeli članak

Što su tebi starke? Znače li ti one čitav jedan lifestyle, punkersku buntovnost ili šminkerski stil? Ako je barem na jedno pitanje tvoj odgovor da, vjerojatno si vlasnik jednih starki ili ih namjeravaš kupiti! No, kako je uopće moguće da jedne tenisice kao što su converse all star mogu predstavljati toliko različitih stilova? Kako su uopće nastale starke i koja im je bila prvotna namjena? Kako se vremenom mijenjala njihova uloga? Prije nego što ih kupiš, saznaj nešto o njima! Ipak su ove svjetski poznate tenisice zaslužile malo pozornosti!

Starke

Kada je sve počelo?

Na početku smo prošlog stoljeća, 1908. je godina i otvara se Converse Rubber Corporation. Tvrtka je to kojoj dugujemo zahvalnost zbog postojanja ´konversica´. Prvo je proizvodila gumene sezonske cipele, ali jeubrzo prešla i na proizvodnju tenisica. I sada dolazimo do godine rođenja starki – 1917. Tada su nastale smeđe tenisice sa crnim obrubom izrađene za – košarkaše! Tako je, prvotna namjena All Star Converse tenisica je bila za košarkaše. Ne biste vjerovali, ali sve je krenulo nakon što je Marquis Miles pao i ozlijedio se na utakmici pa je osmislio sigurnije tenisice za igru. Duboke tenisice olakšavale su košarkaške pokrete igračima. Tri godine poslije All Star tenisica se pojavljuje u crnim platnenim i kožnim verzijama. 


Gdje je sve počelo?

Nije teško pogoditi, riječ je o SAD-u i Sjevernoj Americi uopće. Ipak je košarka tamo broj 1, baš kao što su i starke. Zanimljivo, kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama, čak 60% Amerikanaca je kupilo starke barem jednom u životu. All Star tenisice su najprodavanije tenisice! To je jedna od stvari koje starke čine posebnima, unatoč tako jakoj i kvalitetnoj konkurenciji kao što su Nike, Adida, Reebok ili npr. Fila.

Converse All Star "Chuck Taylor" – tko je Chuck Taylor?

Chuck Taylor je osoba koja je popularizirala starke do neslućenih razmjera. Osoba je to koja je redizajnirala tenisice pa od 1932 uz originalan naziv tenisica stoji i njegovo ime kao i potpis na samim tenisicama. Inače je bio košarkaš, kondicijski trener te košarkaški skaut, ali se posebno isticao svojim smislom za prodaju. Svojim djelovanjem je uz starke promovirao i sebe nizom odličnih dizajna i ideja. Upravo je on dizjanirao logo kakvog danas poznajemo. Nagrada za trud ne može biti bolja – ime iza imena tenisica!

 Oblici i boje

starke3

Na samom svom početku starke su se sastojale od vrlo guste gumene potplate i gležnja pokrivenog platnom ili kožom. Boja tenisica je bila, kako smo i spomenuli, smeđa. 1936. je spomenuti Chuck Taylor osmislio bijele starke sa dodanim patriotskim bojama – plavom i crvenom. Takav je oblik nastao kao segment Olimpijskih igara održanih te famozne godine. Nakon Drugog svjetskog rata, klasične crne i bijele Chuck Taylor All Star tenisice su u modi. Košarka postaje profesionalni sport u usponu, a starke prate takav trend u stopu. 1970-ih godina starke dobivaju novu ulogu. Nakon promjene tržišnog stanja, sportašima je omogućen veći izbor tenisica pa starke gube svoju provbitnu ulogu. Ipak, kontrakulturaši i baby boomeri se odlučuju oduprijeti zaboravu ovih kultnih tenisica. U tom kontekstu, starke s vremenom postaju zaštitini znak rock glazbenika, punkera, buntovnika koji pružaju otpor visokoj i uglancanoj modi. Tada dolazi do eksplozije boja i oblika All Star tenisica pa se prodaja opet popravlja. Kupuju ih sve generacije i svaka osoba prema vlastitom ukusu.

Ipak, 1980-ih godina dolaze teška vremena za tvrtku Converse. Česte pormjene vlasnika i poduzetničke pogreške dovode firmu u neugodan položaj. Međutim, sukladno svojoj naravi, starke se ne predaju. Kako i danas vidimo, opet su se uzdigle i prošetate li gradom, pogotovo u toplija godišnja doba, vidjet ćete kako starke žive vječno. One su danas popularne možda i više nego prije 50-ak godina. Za razliku od prošlih razdoblja kada su se starke vezivale isključivo uz određenu skupinu ljudi, danas ih nose i buntovnici i šminkeri i nogometaši i glazbenici...Čini se kao da u 21.stoljeću starke postaju tenisice za sve!

Tko je od poznatih furao starke?

starke4

Starke su se gotovo uvijek viđale na nogama članova Ramonesa - možda i najpopularnijeg američkog punk benda. Osim njih, nosio ih je i Chuck iz istoimene serije, Kurt Cobain, kapetan BJ Hunnicutt iz serije MASH, deseti doktor iz Doktora Whoa, AJ Lee- popularna američka hrvačica, Dwight McCartey iz Sin Citya, a Green day ih je spomenuo u pjesmi Horseshoes and handgrenades. 

 Što čekaš? Starke su za tebe!

Dakle, jasno je iz priloženog. Starke su kroz povijest bile želja generacija i generacija, različitih kultura, subkultura i interesnih zajednica. Danas je to sve sublimirano pa su starke apsolutni ´must have´.  Ne treba stoga raspravljati imaju li pravo starke furati punkeri , šminkeri ili sportaši? One očigledno mogu pripadati svima jer je sudbina tako odredila! Zaključak je stoga jasan – požuri po svoje starke ili ih naruči putem web shopa!

starke5

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticama



pay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa