X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Stolni tenis kao sport namijenjen svima

Podjeli članak

Stotine milijuna ljudi diljem svijeta uživa u čarima stolnog tenisa. Neki uživaju u stolnom tenisu rekreativno, dok se drugi natječu na najvišim razinama u nastojanju da stvore zavidne karijere. Upravo je u tome draž stolnog tenisa - radi se o vrlo zabavnom i pristupačnom sportu u kojem doslovno bilo tko može uživati na način koji im najbolje odgovara.

Stolni tenis potječe iz Engleske. Tamo je prvotno služio kao večernja zabava viktorijanske populacije krajem 19. stoljeća. Bio je zamišljen kao kućna inačica velikog tenisa. Za igru su upotrebljavali svakodnevne kućanske predmete. Nanizane knjige služile su umjesto mrežice, okrugli čep boce šampanjca služio je kao loptica, dok su kutije cigara koristili kao rekete. Naravno, za stol bi jednostavno koristili veliki kuhinjski stol. Sport je dobio nadimak ping pong radi zvuka udaranja loptice od reket i stol. Začetak stolnog tenisa u Hrvatskoj vodi nas u Donji Miholjac gdje se prvi puta igrao 1902. godine u Narodnoj čitaonici.

PROFESIONALNI STOLNI TENIS

Kada se igra profesionalno, stolni tenis postaje iznimno brz i dinamičan sport koji zahtijeva nevjerojatno brze reflekse i izdržljivost. Na profesionalnoj razini, igrač stolnog tenisa mora reagirati na lopticu, pomaknuti se u određenu stranu do 1,5 metra, napraviti pokret cijelog tijela i vratiti udarac – sve to u manje od pola sekunde!

REKREATIVNI STOLNI TENIS

Stolni tenis je kompleksan, ali pristupačan sport. Radi se o malome sportu koji iziskuje jednako male troškove. U stolnom tenisu mogu uživati osobe svih generacija oba spola. Pogodan je i za osobe s posebnim potrebama te za osobe s visokim stupnjem invaliditeta. Osamdesetogodišnjak može bez ikakvih problema naučiti svog osmogodišnjeg unuka kako se igra stolni tenis. Budući da se radi o sportu u kojem se natječu dva ili četiri igrača, braća mogu izazvati svoje sestre na meč.

ZDRAVSTVENE KORISTI STOLNOG TENISA

Igranje rekreativnog stolnog tenisa donosi više pozitivnih učinaka na vaše tijelo i zdravlje. Stolni tenis odličan je način stimuliranja mozga pri donošenju brzih odluka. Također pomaže u razvijanju svih najvažnijih motoričkih sposobnosti i koordinacijskih vještina. Opasnost od ozljede vrlo je niska, a igranje ne predstavlja veliko opterećenje za zglobove.

OPREMA ZA STOLNI TENIS

Stolni tenis ne zahtijeva velika ulaganja u opremu ili prostor. Najosnovija oprema za stolni tenis su reketi i loptice. Međunarodna pravila određuju kako loptica mora težiti 2,7 grama te imati promjer od 40 milimetra. Loptice su sačinjene od plastike te su bijele ili narančaste boje. Reket mora biti napravljen of prirodnog drva te obložen gumom s jedne ili dvije strane, ovisno o preferencijama igrača. Reket može biti različite veličine, oblika i težine, ali plohe reketa moraju biti krute i ravne.

Dimenzije stola za stolni tenis strogo su određene. Gornja površina stola, što je ujedno i površina igranja, je pravokutnik dugačak 2,74 metra i širok 1,525 metra. Gornja površina je postavljena 76 centimetra vodoravno iznad poda. Površina igranja može biti od bilo kojeg materijala, no vrlo je važno da standardna loptica odskoči 23 centimetra kada je puštena s visine od 30 centimetra. Velika prednost stola za stolni tenis leži u činjenici da je sklopiv i prenosiv te ne zauzima puno mjesta kada je sklopljen.

Stolni tenis je zbog svojih pravila i pristupačnosti danas najpopularniji dvoranski sport u svijetu. Njime se mogu baviti osobe svih godina i fizičkih predispozicija. Možete ga igrati bilo gdje, u bilo koje vrijeme i s bilo kim. Odličan je za vaše zdravlje i fizičku spremu, a ulaganja u opremu su minimalna. Kao takav, stolni tenis će vam zasigurno ponuditi sate brze zabave i sportskog nadmetanja.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa