X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Stolni tenis

Podjeli članak

Stolni tenis, kod nas u narodu poznat i kao „ping pong“, zanimljiv je sport u kojem dvoje ili četvero natjecatelja (u parovima) uz pomoć malih reketa lopticu udaraju u protivnikovo polje. Cilj je svima poznat; baš kao i u tenisu, poen se dobije kad protivnik ne može vratiti lopticu ili je vrati nepravilno.

Iako su pravila većini uglavnom poznata, nije zgorega ponoviti pokoji detalj. Tijekom serviranja lopticu morate baciti u zrak minimalno 16 centimetara, a servis (i samo servis) mora udariti prvo u vaše polje, a potom u protivnikovo. Servis se ponavlja ako loptica udari u mrežu i potom u protivnikovo polje. U suprotnom, protivnik dobiva bod. Igra se do 11 poena ili dva poena razlike, na neparan broj dobivenih setova. Svaki igrač servira naizmjence dvaput. Pravila za rekete dosta su stroga i opsežna, ali svi kvalitetni reketi poznatih proizvođača dostupni u trgovinama udovoljavaju službenim zahtjevima.

Ovaj sport poznat je po nevjerojatnoj brzini kojom se poeni odigravaju. Od sportaša zahtijeva iznimno brze reflekse i preciznost u reagiranju. Sport je toliko brz da su u Svjetskoj stolnoteniskoj federaciji morali uvesti nova pravila kako bi ga bilo lakše gledati iz publike i na TV-u, čime bi se pridonijelo njegovoj popularizaciji. Širina loptice povećana je s 38 na 40 milimetara, a težina s 2,5 na 2,7 grama, čime se igra usporava. Igrači također više ne smiju sakriti lopticu prije serviranja kako bi je bilo lakše vratiti. Tako se produžuje duljina poena i sport je zanimljiviji za gledati. Zanimljivo je da su se Kinezi na te odluke žalili uz objašnjenje da to pogoduje ostalim igračima (Kinezi igraju vrlo brz stolni tenis). Međutim, njihova je dominacija nastavljena (te su se promjene odvijale prije Olimpijskih igara 2000. godine). Zanimljivo je da od svega, nema pravila koja određuju veličinu, oblik ili težinu reketa, već se ona tiču površine kojom se udara i materijala od kojeg je napravljen (85 % debljine reketa mora biti od drveta). Jedna strana reketa mora biti crvene, a druga crne boje. Oko površina reketa razvila se prava mala znanost i svaki igrač po svojem nahođenju bira kakvu kombinaciju površina želi; na primjer jedna površina može poništavati spin, a druga dodavati puno spina. Dobri igrači točno znaju kako postići tip spina koji žele, i to različitim metodama vraćanja loptice.

Stolni se tenis igra na čvrstoj površini, uglavnom stolu za stolni tenis, dužine 2,74 metara i širine 1,525 metara. Visina stola je 76 centimetara, a mreža treba biti visoka 15,25 centimetara. U pravilu bi stol trebao biti napravljen od drveta; betonski i ostali stolovi nisu dozvoljeni na turnirima.

Iako u stolnom tenisu dominiraju Kinezi, on je zapravo izmišljen u viktorijanskoj Engleskoj (19. stoljeće), gdje su bogataši kratili vrijeme kojeg su imali napretek pa su smišljali razne vrste igara. Nekome je palo napamet smisliti verziju tenisa koju može igrati unutra. Sličnu igru su igrali i časnici u tadašnjoj britanskoj Indiji. Igra se brzo komercijalizirala. Već samim početkom 20. stoljeća počeli su se prodavati komercijalni setovi za tenis s lopticama i reketima. Jedan proizvođač svoj je set nazvao „ping pong“, odakle i dolazi današnji drugi naziv za ovaj sport. Već 1902. godine odigrano je prvo neslužbeno svjetsko prvenstvo, a sport je bilo toliko popularan da su se o njemu već počele pisati knjige. Prvo službeno Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu održano je 1926. godine u Londonu. Tadašnji stolni tenis bio je dosta sporiji od današnjeg. Izumom novih vrsta ljepila i guma igra se počela postupno ubrzavati. Prvi je puta u sastav Olimpijskih igara uvršten 1988.

Kao što je već spomenuto, u istočnoj je Aziji stolni tenis izrazito popularan i u njemu su debelo nadmoćni. Kinezi su osvojili čak 60 % ukupnih Svjetskih prvenstava u tenisu, a još su uspješnije Kineskinje, kojima je od 1971. izmaklo samo tri naslova. Hrvatska ima jednu medalju s Olimpijskih igara, i to 1988. u Seulu.

Ako vas je stolni tenis zainteresirao, korisno je znati da u ponudi Ferivi Webshopa možete pronaći sve što vam je potrebno kako biste se i vi okušali u ovom zanimljivom i prezabavnom sportu. U ponudi je više vrsta DONIC reketa za stolni tenis prilagođenih svakom džepu, a tu su i mrežice i paketi za stolni tenis. Kod nas možete kupiti čak i profesionalno izrađene stolove za stolni tenis! Nema razloga čekati – stolni je tenis odlična rekreacija, a prednost je što se može igrati u relativno malom prostoru. Tko zna – možda se baš u vama krije talent za ovaj sport!

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa