X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Tai chi

Podjeli članak

Možete li zamisliti oblik rekreacije u kojem su pokreti usporeni i graciozni, a napor gotovo da ne postoji? Može li se tako nešto uopće nazvati vježbanjem? Apsolutno! Upoznajte tai chi – drevnu kinesku borbenu vještinu koja se sastoji od niza elegantnih pokreta, a blagotvorno djeluje kako na zdravlje tijela tako i na zdravlje uma. Danas se koristi za održavanje kondicije, povećavanje snage i fleksibilnosti tijela te dobrobit cjelokupnog organizma. Stoga se često naziva meditacijom u pokretu. Kod tai chi-ja je važno naglasiti da svi mogu vježbati na ovaj način, čak i osobe koje zbog zdravstvenih problema ne smiju prakticirati nikakav oblik tjelovježbe.

Tai chi utemeljen je u drevnoj kineskoj meditaciji i medicini. Osnovni principi tai chi-ja su sjedinjenje uma sa tijelom, tečnost pokreta, kontrolirano disanje i koncentracija. Svrha je omogućiti Qi, tj. životnu snagu da nesmetano i snažno prolazi našim tijelom. Potpuna harmonija vanjskog i unutarnjeg dolazi iz konačnog sjedinjenja tijela i uma.

Prednosti tai chi-ja su dalekosežne – on povećava snagu tijela, fleksibilnosti, ravnotežu i koordinaciju. Neki tvrde da može pomoći poboljšati funkcioniranje rada srca i smanjiti krvni tlak. Jedna od najvažnijih, i u današnjem svijetu često najprivlačnijih prednosti tai chi metode je vidno smanjenje razine stresa. Opće je poznato da stres uzrokuje i pogoršava mnoga stanja, a konstantna izloženost stresu vodi do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. A kada bismo samo uzeli u obzir savladavanje tehnika opuštanja i pravilnog disanja, već imamo dovoljno razloga za bavljenje tai chi-om. Te tehnike opuštanja potom trebamo prenijeti na našu svakodnevicu.

Prednosti tai chi-ja za određena zdravstvena stanja:

- Nesanica
- Parkinsonova bolest
- Povišen krvni tlak
- Srčani problemi i infarkt
- Artritis
- Gustoća kostiju kod žena koje su prošle menopauzu

Temeljni principi tai chi-ja su sljedeći:

Svjesnost – Svijest o polaganim, namjernim pokretima, pozorno disanje te pozicije tijela jačaju samosvijest. Ovo je pretpostavka za sve ostale elemente tai chi-ja jer svijest o pokretima jača svijest o tijelu i jača koncentraciju.

Namjera – slikovitost i vizualizacija doprinose liječenju i fiziološkim efektima tai chi-ja. Oni uključuju stvaranje smirujuće mentalne slike mirnih mjesta poput tihe obale mora ili napadanog snijega.

Sjedinjenje – tijelo se promatra kao cjelina, a ne kao skup zasebnih dijelova, te se na tom temelje efekti liječenja kod tai chi-ja.

Aktivno opuštanje – kružni, tečni pokreti pomažu dovesti tijelo i um u duboko stanje opuštanja.

Jačanje i fleksibilnost – tai chi ima aerobnu komponentu. Sjedinjeni pokreti poboljšavaju ravnotežu. Iznimna usporenost pokreta i potreba za održavanjem vlastite težine kako biste izveli ove pokrete pojačava snagu tijela i kostiju. Spori, kontinuirani i opušteni pokreti koji se ponavljaju povećavaju fleksibilnost. Također, za razliku od mnogih drugih vježbi, tai chi nije naporan za zglobove.

Prirodno, slobodno disanje – naše disanje tokom dana često je grčevito i površno. Tai chi prisiljava na dugo, polagano disanje slično onome kada spavamo te potiče potpunu smirenost.

Duhovnost – tai chi holistička je filozofija koja sjedinjuje tijelo, um i duh.

Ako želite značajne pozitivne promjene na Vašem tijelu, a bez boli i napora, tai chi je savršen odabir. Riješiti se stresa i učiniti nešto pozitivno za svoje tijelo na sreću ne mora uvijek biti teško, naporno i popraćeno znojem. Uz tai chi sjedinjujete tijelo i duh, što blagotvorno utječe na cjelokupno psihofizičko stanje i pomaže Vam da se osjećate slobodno, zadovoljno, fleksibilno i uravnoteženo. Stoga, nemojte čekati i oklijevati, već uz minimalne napore pomoću vježbi tai chi-ja poboljšate svoje fizičko i mentalno zdravlje. 

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa