X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Tenis – Povijest kraljevskog sporta

Podjeli članak

Tenis je danas najpopularniji sport koji se igra reketima. Sport je zastupljen i na Olimpijskim igrama, i to službeno od 1988.,  a teniski turniri diljem svijeta na svim razinama omogućuju milijunima profesionalnih sportaša i rekreativnih igrača da se natječu u vještini igranja ovog zahtjevnog sporta. Bilo da se radi o ogromnim iznosima koji se daju osvojiti na najvećim grand slam-ovima ili o rekreativnoj igri u vašem teniskom klubu, tenis je uvijek uzbudljiv i zabavan. No jeste li se ikada zapisali odakle potječe ovaj sport koji nam je danas poznat pod imenom „tenis“? I zašto, pobogu, uopće i nosi taj svoj nadimak iz naslova, „kraljevski sport“? Saznajte u recima koji slijede!

„Pravi tenis“

Prije današnjeg tenisa koji se igra s reketima postojala je igra vrlo slična tenisu, no u kojoj se lopta protivniku vraćala rukama. Ta se verzija igre i dan danas naziva „pravim tenisom“, kako bi se naglasila činjenica da je današnji tenis ništa više do samo varijacija stare igre iz, pretpostavlja se, 12. stoljeća.

U Francuskoj se, naime, u 12. stoljeću pojavila igra u kojoj su si igrači otvorenim dlanovima međusobno vraćali lopticu. Igrali su je najviše redovnici u manastirima, valjda kao zgodan način tjelovježbe i razbibrige. Luj X., francuski kralj, jako je volio igrati taj sport, međutim nije mu bilo drago što je često padala kiša, pa je ili kisnuo, ili morao ne igrati. Tako je on dao u Parizu napraviti zatvorene terene kako bi mogao igrati u svakom trenutku. Pretpostavlja se da je on bio žrtva pretjeranog igranja tenisa – izvori pišu da je nakon osobito dinamične runde popio malo previše rashlađenog vina i od toga nekako umro. Neki kažu i da je otrovan – u svakom slučaju, ono prvo nam se čini kao manje grozna opcija.

Ljudi su se potom dosjetili da bi lopticu mogli udarati i s rukom u rukavici, čime je igranje postalo ugodnije.

Pretpostavlja se da ime „tenis“ dolazi od francuske riječi „tenez“, što je bio uzvik kojom je igrač koji servira upozoravao protivnika da se pripremi na vraćanje, a riječ „reket“ vuče svoj korijen iz arapskog, gdje „rakhat“ znači – dlan!

Daljnji razvoj

Oko 16. stoljeća u tu igru napokon je uveden reket, te je ona sve više počela sličiti današnjoj modernoj igri. U početku je najpopularnija bila u Engleskoj i Francuskoj, ali se igrala uglavnom u zatvorenim prostorima, a loptica se smjela i odbijati od zidova, nešto kao u današnjem squashu. Kralj Henry VIII. bio je veliki obožavatelj te igre. Igra je bila toliko popularna da ju je u svojim djelima spominjao čak i Shakespeare, a već 1555. talijanski je svećenik, Antonio Scaino da Salothe, napisao knjigu o tenisu pod imenom „Trattato del Guioco della Palla“. Plemstvo diljem Europe s vremenom je prihvatilo tu igru, a igrala se i u području naše nekadašnje države – Habsburške monarhije.

Razvojem tehnologije i omogućavanjem lakšeg održavanja travnjaka, tenis se sve više počeo igrati na travi.

Moderni tenis

U 19. stoljeću, oko 1860. godine, dvojica su prijatelja, odvjetnik Harry Gem i njegov kolega Augurio Perreira razvili igru s reketima koja je u sebi sadržavala neke elemente tradicionalne baskijske igre – pelote. Oni su, zajedno s još jednim prijateljem liječnikom, osnovali i prvi teniski klub uopće.

I britanski je časnik Walter Clopton Wingfield trinaest godina nakon osmislio sličnu igru koju je nazvao grčkim imenom „spharistike“ – „igra s loptom“. Neki smatraju da je on najzaslužniji za uspjeh današnjeg tenisa jer je bio jako vješt u marketingu, a i prodavao je kompletne setove za tenis, što uključuje mreže, rekete i loptice. Već 1877. odigrao se prvi službeni teniski turnir – Wimbledon. S vremenom se igra proširila u SAD, a zadobila je na popularnosti i u Francuskoj. U to su se vrijeme počela održavati četiri glavna turnira, koja su i dan danas najprestižnija na svijetu – Wimbledon, Australian Open, French Open (Roland Garros) i US Open.

1924. osnovana je Međunarodna teniska federacija, kojoj je cilj u početku bio standardizirati pravila i, naravno, promovirati tenis kao sport. Davis Cup održava se od 1900., a ženski pandan Davis Cupu, Fed Cup, počeo se održavati 63 godine kasnije.

1968. godine počela je era „otvorenog tenisa“, gdje je dozvoljeno profesionalcima da se natječu na grand slamovima. Do tada su na njima mogli sudjelovati samo amateri. To je imalo velike posljedice po razvoj tenisa jer je omogućilo posebno uspješnim igračima da žive isključivo od novca koji su zaradili igrom. Četiri godine nakon toga ustrojen je ATP Tour, koji održava rejtinge igrača i nadzire održavanje turnira. Za žene je tu organizacija WTA. Time tenis dobiva svoju strukturu i organizacije koje su se održale sve do danas.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa