X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Ultramaraton

Podjeli članak

Za sve trkače koji vole ekstreme i posebne izazove, postoji vrsta maratona koja je još nekoliko koraka iznad uobičajenog maratona – ultramaraton. On je iznimno težak, iznimno uzbudljiv i zahtijeva vrlo ozbiljnu pripremu kao i logistiku. Trči se na svim kontinentima, pa čak i na Antarktici, u svim klimatskim uvjetima i svim vrstama okoliša. Ultramaraton danas je sve popularnija disciplina, a godišnje ultramaraton istrči više od 70,000 ljudi.

Ultramaraton je svaka maratonska manifestacija koja je duljinom duža od tradicionalnog maratona, dakle dulja od 42,195 kilometara. Razlikujemo dva osnovna tipa ultramaratona: ultramaraton sa zadanom dužinom, npr. 50 ili 100km, na kružnim ili dužinskim stazama te ultramaraton sa zadanim vremenom trčanja, npr. na 6h, 12h, 24h, 48h a negdje i na dužim stazama i dužim vremenskim intervalima. Obično se organiziraju ultramaratonske utrke od barem 50km pa sve do onih s enormnim dužinama, bez ograničenja. Unutar polumaratona s fiksnom dužinom trkači ostvaruju svoj vlastiti vremenski rezultat, a unutar one s fiksnim vremenom trkači pokušavaju pretrčati što veću dužinu. Utrke se mogu održavati na zemljanim, asfaltnim te atletskim stazama, kao i u dvorani, a nerijetko i na traci. Pravila dozvoljavaju svakom trkaču da izabere svoj tempo trčanja, što znači da se tokom trke može hodati, uzimati pauze za konzumiranje hrane i pića, pa čak i spavati ukoliko je trka višednevna. U pravilu su stanice za prvu pomoć i okrjepu vrlo blizu postavljene, kako bi se natjecatelji često mogli odmoriti i osvježiti te kako bi natjecateljima eventualna prva pomoć, ako zatreba, bila blizu.

Zanimljiva je činjenica da ultramaraton ne trče isključivo iznimno fit i mladi muškarci i žene, među natjecateljima nalazimo sve dobne skupine, pa čak i starije osobe. Ako se pripremate po prvi puta za ultramaraton, stručnjaci savjetuju sljedeće: Pripremati se treba barem tri mjeseca unaprijed, a poželjno je i smršaviti jer svaki izgubljeni kilogram prednost je u samoj trci, kao i za vrijeme treniranja za ultramaraton. Procijenite koje vrijeme bi Vam bilo potrebno za istrčati ultramaraton i probajte to vrijeme rasporediti na dva dana, npr. ako ste procijenili da biste utrku završili za šest sati, jedan dan istrčite tri, pa drugi opet tri, ili u omjeru četiri-dva. Vježbajte uzimanje hrane i tekućine tijekom trke i obavezno unosite tekućinu prije nego postanete žedni! Pronađite si tenisice za trčanje, sportske čarape i opremu koja će Vam biti maksimalno udobna i prozračna i u kojoj ćete voljeti trčati i trenirati. Ukoliko ste u mogućnosti, vježbajte na terenu identičnom ili sličnom onom prave utrke. Ukoliko je teren brdovit, trenirajte na brdskim stazama, a ako je ravan, na ravnima. Uzimajte si dane za odmor od napornog treninga – npr. tri dana u radnom tjednu. Iznimno je važna kvalitetna i pravilna prehrana te hidratacija. Kada započnete ultramaraton, krenite polako, a ako Vas netko prestiže, pustite ga, nemojte se utrkivati. Pravilno dišite i uzimajte hranu i tekućinu onako kako ste činili dok ste trenirali. Nemojte misliti na cijelu utrku, to će odmoći. Umjesto toga, razmišljate o prijeđenim dijelovima – dio po dio i ohrabrite se nakon svakog uspješno prijeđenog.

Za ljubitelje ekstrema i adrenalina, ultramaraton je svakako perjanica sportskih postignuća. Ono najvažnije za uspjeh na ultramaratonu, kako profesionalci savjetuju, jest: „Kada postane teško, vjerujte u svoje treninge, vjerujte u sebe, stisnite zube i nastavite dalje – do kraja!“ Zapamtite, bol i napor prolaze a uspomene su vječne!

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa