X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Vaterpolo je dinamičan i atraktivan vodeni sport

Podjeli članak

Vaterpolo je momčadski vodeni sport u kojem dvije ekipe od sedam igrača nastoje postići što više pogodaka u protivnička vrata. Radi se o vrlo brzom i iznimno zahtjevnom kontaktnom sportu koji od svojih natjecatelja traži nevjerojatnu snagu, ali i tehničku potkovanost.

Kao momčadski sport, vaterpolo je prvotno nastao u Škotskoj i Engleskoj sredinom 19. stoljeća kao demonstracija snage i plivačkih sposobnosti. Održavao se na lokalnim sajmovima i festivalima, na kojima su vodeni sportovi i trkačke egzibicije bile velike atrakcije. Britanski novinar, instruktor plivanja i trener William Wilson 1877. godine uveo je prva pravila za igru koju je nazvao "vodeni nogomet". Prva utakmica odigrana je na obali rijeke Dee u škotskom gradu Aberdeenu.

Uz nogomet, vaterpolo je bio prvi momčadski sport koji je bio uveden na modernim Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu. Prva vaterpolo utakmica u Hrvatskoj odigrana je 1908. godine na improviziranom plivalištu u Splitu. Utakmicu su odigrali splitski studenti koji su studirali u Pragu.

Vaterpolo se razvijao drugačije u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je na glasu kao iznimno brutalan sport u kojem su tučnjave između igrača bile uobičajene, pa čak i pravilo. Pravila su dopuštala korištenje sirove snage, hrvanje i držanje protivničkih igrača pod vodom kako bi se domogli lopte. Na kraju je brži i manje nasilni europski stil ipak prevladao te je danas univerzalno prihvaćen u cijelom svijetu.

Tijekom godina, pojavile su se mnoge tehničke promjene te su uvedena nova pravila koja su utjecala na cjelokupni stil igre. Jedan od najznačajnijih noviteta dogodio se 1928. godine kada je mađarski trener Bela Komjadi izumio takozvano "zračno" ili "suho" dodavanje. Korištenjem ove tehnike igrač izravno dodaje loptu drugom igraču kroz zrak, koji ju prima bez dodira s vodom. Prije su igrači puštali loptu da padne u vodu, a tek su je tada primali. Ova tehnika učinila je vaterpolo dinamičnijim te je doprinijela apsolutnoj dominaciji Mađara na međunarodnim natjecanjima sljedećih 60 godina.

Moderni vaterpolo igra se u pravokutnom bazenu varirajućih dimenzija, s minimalnom dubinom od 1,8 metara. Utakmice su podijeljene u četvrtine od kojih svaka traje 8 minuta. Vaterpolo uključuje plivanje (s ili bez lopte), bacanje, primanje i pucanje lopte jednom rukom. Budući da je vaterpolo kontaktni sport, mali prekršaji su česti, a uobičajena su i isključenja tijekom kojih je igrač isključen iz igre na 20 sekundi. Posebna oprema za vaterpolo sastoji se od lopte za vaterpolo, kape za vaterpolo te golova, koji plutaju na vodi ili su pričvršćeni uz rub bazena.

Vaterpolo je danas popularan u mnogim zemljama diljem svijeta, pogotovo u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Rusiji, Italiji, Grčkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji. Najviše odličja s kontinentalnih i svjetskih prvenstava ima reprezentacija Mađarske. Slijedi je Italija, a vrlo je uspješna i hrvatska vaterpolska reprezentacija. Jugoslavija je također bila vrlo uspješna reprezentacija na međunarodnim natjecanjima, a upravo su hrvatski igrači igrali ključne uloge u tim uspjesima. U međunarodnim klupskim natjecanjima najviše uspjeha ostvarile su hrvatske momčadi, posebice Mladost Zagreb, Jug Dubrovnik i Jadran Split. Slijede talijanski, mađarski, srbijanski, ruski, njemački i španjolski klubovi, a u 21. stoljeću zabilježen uspjeh ostvaruju i grčki klubovi.

Razvoj vaterpola ovisi o infrastrukturnim kapacitetima, što se prije svega odnosi na zatvorene bazene. Iako je vaterpolo sport kojim se pretežno bave profesionalci, tijekom ljetnih mjeseci amaterski odnosno rekreativni vaterpolo iznimno je popularan duž hrvatske obale. Najbolji primjer je Divlja liga - najpoznatije amatersko vaterpolsko natjecanje koje se svakog ljeta održava na dubrovačkim plažama i kupalištima.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa