X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

Vježbanje tijekom oporavka od bolesti

Podjeli članak

Svima koji su iskusili produženo razdoblje bolesti ili ozlijede odmah će biti jasno koji to negativan učinak ima na naše tijelo. Liječnici i fizioterapeuti obično savjetuju određeni stupanj tjelesne aktivnosti, što već ovisi od bolesti do bolesti, ali u takvom stanju može biti teško smoći snage i za nekakav najosnovniji nivo tjelesne aktivnosti.

Razlog tomu je nevjerojatna efikasnost tijela. Budući da tijelo ne voli rasipati energiju tamo gdje mu nije potrebna, tako tijekom neaktivnosti tijelo, vidjevši da se mišići baš i ne koriste, polako dozvoljava mišićima da se smanje, tj. prestaje ih održavati.

Nisu samo razna virusna oboljenja kao što su gripa, ili pak lomovi i iščašenja jedini uzroci slabljenja mišića i nemogućnosti vježbanja. Ponekad je riječ i o izrazito sjedilačkom načinu života, koji je i iz tog razloga izrazito štetan i nezdrav.

Postoje dvije vrste atrofije mišića. Prva je neurogena, kojoj su uzrok razne degenerativne bolesti i ozljede živaca. Druga, i ona o kojoj u ovom tekstu govorimo, jest atrofija nastala nekorištenjem mišića. Ona je i najčešća i najpoznatija. Neka su istraživanja pokazala da to atrofije dolazi već nakon dva tjedna smanjene ili nepostojeće aktivnosti za većinu mišićnih skupina, dok se kod nekih manjih skupina negativne promjene vide već nakon tri dana! To vam je sigurno poznato ako ste ikada imali gips – razlika u snazi između dvije ruke ili noge ubrzo postane očita.

Prilikom vježbanja i priprema za vježbanje izrazito je važno pratiti signale koje vam tijelo daje. Najočitiji signal manifestira se u boli do koje dolazi kad prijeđete trenutačne granice vašeg tijela. S druge strane, osjetit ćete kad možete povećati intenzitet vježbi i opterećenje.

Mnogo čimbenika utječe na brzinu i sposobnost oporavka nakon bolesti ili ozljede. Osobe u boljoj kondiciji i tjelesnom stanju brže će se oporaviti, a isto vrijedi i za mlađe osobe. Naravno, oporavak uvelike ovisi i o bolesti i ozlijedi. Nakon viroza i gripe razmjerno ćete se brzo vratiti u funkciju, a ozbiljnije bolesti često iziskuju mjesece rada. U slučaju ozljede, loma ili iščašenja, liječnici će vam dati konkretne savjete s vježbama koje smijete i morate izvoditi za ispravan oporavak.

1. Požurite polako

Za prvih nekoliko treninga nemojte si zadati ništa teško ili komplicirano. Najbolje je početi s nekoliko istezanja i laganim aktivnostima. Pretreniranjem ćete si samo usporiti oporavak, a i naštetiti imunološkom sustavu. Ako patite od prijeloma, čvrsto se držite uputa koje ste dobili od fizioterapeuta.

 2 .Najbolje – hodati

Ako vas je zadesila viroza, gripa, upala ili nešto slično, možda je najbolji način za aktivnost da započnete s laganim šetnjama prije ikakvih treninga. Hodanje je prirodan oblik kretanja i tijelo ga općenito dobro podnosi. Počnite s nekoliko minuta laganog hoda pa procijenite kako vam ga tijelo podnosi. Ako mislite da možete, nastavite.

  3. Smanjite napor za četvrtinu

Dobar savjet prilikom određivanja intenziteta treninga jest da si odredite koliko mislite da ste sposobni napraviti, te da onda taj cilj srežete za oko 25 %. Činjenica je da je lako precijeniti svoje sposobnosti, osobito kad je organizam oslabljen. Zato si učinite uslugu i zadajte si dostižan cilj koji neće kao posljedicu imati upalu mišića.

4. Unosite dovoljno tekućine

Prije, tijekom i nakon vježbanja unosite dovoljno tekućine. Ograničite unos pića s dodanim šećerom, kao i prevelike količine kofeina. Uvijek sa sobom imajte bočicu s vodom.

5. Intenzitet podizati polako

Kako se budete počeli osjećati jačima i sposobnijima, počnite polako i lagano povećavati intenzitet i trajanje vaših vježbi. Umjesto jednom tjedno, počnite se polako kretati ka vraćanju uobičajenom režimu treninga. No nikako nemojte pretjerati!

6. Izbjegavati bol

Mnogi kažu da bez boli nema uspjeha, ali u ovom slučaju ipak bismo vas savjetovali da se toga ne držite. Bol je signal koji tijelo daje kad osjeti da ste zaista pretjerali, pa bi ga bilo dobro poslušati i ipak prekinuti s treningom. Ne zaboravite da su razdoblja odmora i oporavka jednako važna za dobre rezultate kao i trening sam!

7. Slušajte liječnika

Neovisno o onome što vi želite ili mislite da možete, liječnikova uvijek treba biti zadnja. Ako vam je zabranjeno bavljenje nekom aktivnosti, onda to ozbiljno shvatite. A ako neke vježbe morate odrađivati za dobar oporavak, onda ih odrađujte – i to onako kako je zadano!

Znamo kako usporiti s režimom treninga može biti teško, a i lako je pomisliti da ćete početi zaostajati ako ne krenete što prije u intenzivno vježbanje. Međutim, time si radite medvjeđu uslugu; samo si produžavate vrijeme oporavka, pa još duže nećete biti u stopostotnoj formi. Uostalom, kad ste bolesni, treninzi nisu ni upola toliko efikasni kao kad ste zdravi.

 

FeriviSport.hr

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa

 

american express