X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Ostalo /

Wimbledon je najstariji i najcjenjeniji turnir u tenisu

Podjeli članak

Wimbledon je treći Grand Slam turnir u godini te je jedini koji se igra na travi. Wimbledon je potpuno jedinstven turnir zbog svoje duge povijesti i bogate tradicije.

All England Club (punim imenom All England Lawn Tennis and Croquet Club) privatni je klub osnovan 23. srpnja 1868. godine. Klub je 1876. godine uveo tenis na travi kao jednu od aktivnosti. Prvi turnir odigran je 1877. godine, samo u muškoj konkurenciji. Prvi turnir osvojio je Spencer Gore, u finalu koje je gledalo oko 200 ljudi. All England Club je 1884. godine uvrstio žensku konkurenciju te muške parove. Ženski i miješani parovi dodani su nešto kasnije, 1913. godine. Strancima je sudjelovanje dozvoljeno 1900. godine. Profesionalnim igračima sudjelovanje je bilo zabranjeno sve do 1968. godine.

Wimbledon je najstariji turnir u tenisu te se također smatra najprestižnijim. Wimbledon je jedan od četiri Grand Slam turnira, ostala tri su Australian Open, Roland Garros i US Open. Budući da je Australian Open 1988. godine prešao na tvrdu podlogu, Wimbledon je jedini veliki turnir koji se igra na travi. Turnir se održava krajem lipnja i početkom srpnja. Traje dva tjedna, iako može biti produžen zbog kiše. All England Club je 2009. postavio pomični krov nad središnjim terenom kako bi se smanjio gubitak vremena zbog kiše. Krov se također planira postaviti na još jedan teren do 2019. godine.

Tradicije Wimbledona

Tradicionalne boje Wimbledona su tamno zelena i ljubičasta. Međutim, svi igrači koji sudjeluju u turniru moraju nositi potpuno bijelu ili gotovo potpuno bijelu odjeću i obuću. Logotipi sponzora nisu dopušteni na odjeći igrača. Martina Navratilova je 1982. godine uzrokovala veliku kontroverzu jer je nosila logo Kim cigareta.

Igrači su se morali nakloniti britanskoj kraljevskoj obitelji prilikom ulaska i izlaska sa središnjeg terena. Ovu tradiciju je 2003. godine ukinuo predsjednik All England Cluba, vojvoda od Kenta. Sada se igrači moraju nakloniti samo ako je na turniru prisutan princ od Walesa ili kraljica. Roger Federer je 2012. godine izjavio kako su ga zamolili da se nakloni princu Charlesu te kako to njemu nije predstavljalo nikakav problem.

Trofeji i novčana nagrada

Osvajač muške konkurencije dobiva srebrni pozlaćeni kup visine 47 cm i promjera 19 cm. Trofej se dodjeljuje od 1887. godine. Pobjednica ženske konkurencije prima srebrni pladanj znan pod imenom Venus Rosewater Dish. Pladanj je ukrašen likovima iz mitologije. Pobjednici muških, ženskih i miješanih parova primaju srebrne kupove. Drugoplasirani natjecatelji u svakoj kategoriji dobivaju srebrni tanjur. Trofeje obično uručuje predsjednik All England Cluba, vojvoda od Kenta.

Novčane nagrade uvedene su 1968. godine, prve godine kada je profesionalnim igračima bilo dopušteno sudjelovanje u turniru. Iznos novčanih nagrada polagano raste iz godine u godinu. Novčana nagrada za pobjednike Wimbledona 2015. godine u muškoj i ženskoj konkurenciji iznosila je 1,8 milijuna funta. Ukupna novčana nagrada Wimbledona porasla je za 7% u odnosu na prošlu godinu te je iznosila 26,7 milijuna funta.

Najpoznatiji osvajači Wimbledona

Najviše naslova u muškoj konkurenciji na ovom uglednom turniru osvojili su Švicarac Roger Federer i Amerikanac Pete Sampras, svaki po sedam naslova. Roger Federer i Bjorn Borg osvojili su Wimbledon pet puta zaredom. U ženskoj konkurenciji, daleko najuspješnija je Martina Navratilova s čak devet osvojenih naslova, od kojih je šest bilo uzastopno. Svakako treba istaknuti povijesnu pobjedu Gorana Ivaniševića u finalu 2001. godine, kada je postao najniže rangirani osvajač Wimbledona (125. rang) te prvi igrač s pozivnicom (Wildcard) koji je osvojio turnir.

Wimbledon predstavlja nešto vrlo posebno u svijetu tenisa. Duga povijest i bogata tradicija čine ga jedinstvenim turnirom. Velika većina igrača i gledatelja smatraju kako je Wimbledon najprestižniji svjetski turnir u tenisu.

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa

 

american express