X
Prijava
X
Registracija

X
Forgot Password
Što sada?

Molimo provjerita Vaš email pretinac i poruku od nas,

Slijedite poveznicu kako biste postavili novu lozinku

Nedavno dodani proizvodi ×

Trenutno nemate proizvoda u košarici.

Savjeti /

Zašto je odabir kvalitetne tenisice toliko važan?

Podjeli članak

Bilo da se bavite trčanjem, hodanjem, teretanom, košarkom, rukometom ili bilo kojim drugim sportom, profesionalno ili rekreativno, kvalitetna tenisica mora biti na vrhu liste prioriteta. Ozljede uzrokovane neprimjerenim tenisicama mogu nepotrebno ugroziti Vaše vježbanje. Investiranje u kvalitetne tenisice može spriječiti ozljedu stopala i gležnjeva te učiniti vježbanje mnogo sigurnijom i ugodnijom aktivnošću.

Na tržištu postoje tenisice za sve vrste sportova i potreba sportaša. Tenisice su najvitalniji dio opreme svakog sportaša te stoga trebaju biti izabrane pomno, u skladu sa sportom odnosno tjelovježbom u pitanju. Krenimo redom. Tenisice za trčanje trebaju imati ugrađene ublaživače šoka i kvalitetne zračne jastuke te moraju biti lagane, kao i tenisice za hodanje. Tenisice za aerobik također trebaju biti lagane i trebaju apsorbirati šok kako bi se spriječio umor nogu, što je česta posljedica aerobika. Tenisice za tenis moraju imati fleksibilne potplate kako bi zaštitile Vaša stopala od brzih teniskih pokreta. Za tenisice za košarku ključni su debeli potplati te visoki kroj na gležnjevima kako bi dodatno zaštitile gležnjeve i stopala od ozljeda uslijed skakanja. Također postoje i tzv. „cross-training“ tenisice koje se koriste ako u svom vježbanju prakticirate više vrsta sportova ili vježbi. Ukoliko prakticirate više sportova, odabir tenisice treba se bazirati na sportu kojim se najviše bavite.

Kvalitetna tenisica ima mnoge prednosti. Prije svega, omogućuje udobnost pokreta i lakoću koraka. Štiti Vas od ozljeda pružajući kvalitetnu potporu stopalu i osigurava da se nesputano koncentrirate na svoj omiljeni sport i tjelovježbu. Dobra tenisica može ublažiti pritisak stopala i naglih pokreta. Također, s kvalitetnom tenisicom i Vaša izvedba se poboljšava, primjerice košarkaške tenisice imaju određeni tip za svaku poziciju kako bi olakšale igru i ubrzale pokrete ili promijenile smjer.

Nekvalitetna tenisica može uzrokovati niz ozljeda. Osim onih opće poznatih, poput istegnuća ili prijeloma gležnjeva, kurjeg oka, žuljeva, česte su i ozljede i bolovi u stopalima, koljenima, kralježnici, kukovima. Iznošene tenisice, mada nekada kvalitetne i (ili) skupe ne pružaju Vašem stopalu adekvatnu zaštitu tijekom tjelovježbe. Prema nekim istraživanjima, tenisice za trčanje treba zamijeniti nakon 500 do 800 pretrčanih kilometara.

Izabrati odgovarajuće tenisice nije lako, posebice zbog ogromne ponude prisutne na tržištu. Stoga prilikom kupnje tenisica savjetujemo Vam sljedeće:

- Tenisice isprobavajte popodne ili navečer te nakon vježbanja jer su tada Vaša stopala najveća.
- Tenisice svakako isprobajte sa sportskim čarapama kako biste bili sigurni da dobro pristaju te uvijek ustanite kada ih isprobavate kako bi bili sigurni da ste izabrali pravu veličinu.
- Ostavite 1 cm između velikog prsta i vrha tenisice i probajte možete li micati prstima jer sportska obuća mora biti udobnija od obične.
- Presavijte tenisicu kako bi se uvjerili da nije pretjerano fleksibilna jer to može značiti manjak potpore.
- Obavezno isprobajte i lijevu i desnu tenisicu jer nitko nema oba stopala ista.
- Prodavaču recite koji tip i položaj stopala imate, na kojoj podlozi najčešće vježbate/trčite te ukoliko imate problema sa kralježnicom, stopalima, nogama, itd.
- Ne koristite se savjetima i preporukama prijatelja. Svačija stopala su individualna i imaju individualne potrebe.
- Pazite na razlike muških i ženskih modela jer različiti spolovi imaju različite karakteristike stopala i osobine kretanja.
- Imajte na umu i godišnje doba za koje kupujete tenisice. Za ljeto se u pravilu biraju prozračne tenisice koje omogućuju stopalima da „dišu“ te dobro hlade stopala i sprječavaju znojenje. To su najčešće mrežasti modeli, poput Adidas Climacool linije. Prozračne tenisice također smanjuju rizik od atletskog stopala. Za hladnija i kišovitija razdoblja preporučuju se vodonepropusne tenisice koje omogućuju grijanje stopala po hladnoći, kiši i snijegu.
- Uz tenisice, vodite računa i o odgovarajućim čarapama. One moraju biti posebno namijenjene određenom sportu, primjerice čarape za trčanje ne smiju biti pamučne jer uzrokuju trenje na koži.

Kako biste si osigurali kvalitetne tenisice, a time i kvalitetnu potporu stopalima, udobnost te prozračnost, ne morate potrošiti velike svote novca. Važno je da spoznate svoje potrebe i pomno promotrite ponudu, popuste te outlet ponudu. Ulaganje u kvalitetnu tenisicu direktna je investicija ne samo u sportsku izvedbu već i u zdravlje. 

Preuzmite aplikaciju za android i ios uređaje
načini plaćanja
Za sigurnost kupovine T-com pay way primjenjuje najmodernije standarde u zaštiti podataka.

jednokratno

gotovina pouzećem

kreditnim i
debitnim karticamapay pal računom

do 6 rata

diners club

do 12 rata

mastercard
visa